Anadolu Kaplanları Kangal koruma altında

Kangal koruma altında

12.11.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sivas denince akla ilk Kangal cinsi çoban köpekleri de gelir. Adını Sivas’ın Kangal ilçesinden alıyor. Dünyaya mal olan bu ırkın korunması ve çoğaltılması için de çalışmalar yapılıyor.

Kangal koruma altında

Sivas Kangal’ının yetiştirilmesine kendini adayan bir isim Hüseyin Yıldız. Yıldız, 21 yıldır bu işle uğraşıyor. İl Özel İdaresi İç Anadolu Seçkin Irk Kangal Köpeği Eğitim ve Üretim Merkezi’nde, eşi ve çocuğuyla kalıyor.

Haberin Devamı

 Hızlı, güçlü, dayanıklı

Yıldız, Kangal’ın Anadolu’nun kadim mirası olduğunu anımsatarak, “Ama sayıları az bu nedenle koruma altına alındılar. Anadolu’da maalesef ırkı dejenere etmeye çalışanlar var. Türkiye genelinde safkan kangal köpeği sayısı 400’ü bulmaz. Irkının daha iyi korunması gerekiyor. Almanya’dan buraya geldim. Sırf bu kangal ırkını daha iyi korumak, yaşatmak için dağ başında yaşıyorum. Asla ticari bakmıyorum, ben bu işe gönlümü koydum. Doğru ırkı devam ettirmek önemli. Ben şu anda 45 köpekle ilgileniyorum. Yılda en fazla 50-60 yavru alabiliyoruz. Bunları Anadolu’ya yaymak istiyoruz. Kangal, çok hızlı, güçlü, çabuk ve dayanıklı bir ırk. Her yönüyle üstün vasıflara sahip bir köpek ırkı” ifadelerini kullandı.