12.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
Hanife Baş / Tech Köşe
Cep telefonu sektörü yılı resmi olarak 11.3 milyon, yolcu beraberinde getirilenlerle beraber 15 milyon adetle kapatmaya hazırlanıyor. Yükselen kurlar ve yeni vergilerle beraber zor bir yılı geride bırakan sektörde geçen yıla göre adette yüzde 10’luk bir düşüş yaşanıyor. Satış hacminin ise yüzde 7’lik düşüşle 3.9 milyar dolar olarak gerçekleşmesi bekleniyor.
Sektörün 2017 performansıyla ilgili analistlere kulak verdik. IDC Araştırma Müdürü Ramazan Yavuz, 2017’de akıllı telefon pazarının dolardaki artış, ithalatla ilgili getirilen yeni yönetmelikler ve genel olarak tüketici talebindeki azalma nedeniyle yavaşlama eğilimleri gösterdiğini söylüyor. Özellikle ithalata getirilen yeni düzenlemeler 3. ve 4. çeyrek akıllı telefon rakamlarını negatif etkilemiş durumda.
Kur artışı etkiledi
Kur artışı sektörü etkileyen en önemli unsurlardan oldu. Bu konuda Yavuz, “Vergideki artışla beraber artan kur maliyeti giriş seviyesi akıllı telefonların ortalama satış fiyatlarını 600-800 TL bandından 1000-1200 TL bandına taşımış durumda. Bu durum satış üzerinde ciddi baskı yaratıyor. Ayrıca değişken dolar kuru nedeniyle telefon markaları oturmuş bir fiyat politikası oluşturamıyorlar” diyor.
Peki üst segmentte durum nedir? Yavuz, ağustosta TRT bandrol vergisinin artırılması ve dolardaki yükselişin zaten yüksek olan üst segment fiyatlarını daha da yukarı çektiğini, talepte de zayıflama görüldüğünü aktarıyor.
Yavuz, “Gelecek yıl telefon pazarının adet bazında yüzde 3-3.5 oranında artacağını fakat satış hacminin yüzde 4 civarında düşeceğini öngörüyoruz. 2018’de yerel üretim yapan markalar ve Çinli markaların akıllı telefon pazarında büyüme yaratacağı yönündeki beklentimizi koruyoruz. Satış hacminde ise adet bazlı büyümeye rağmen giriş ve orta segmentteki ürün sayısındaki artışa bağlı bir azalma bekliyor” diye konuştu.
Kaçak ‘cep’ sayısı arttı
Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Sinan Ekşi de, yılın cep telefonları satışı açısından beklenenin altında kapanacağını belirterek, satış adedinin yolcu beraberinde ve kaçak yollarla yapılan satışlarla 15 milyonu bulduğunu vurguluyor. Ekşi, yüksek vergiler, yetersiz düzenlemeler ve özellikle temmuz ayından bu yana devam eden yasal yollarla ithal edilen telefonlara uygulanan test süreçleriyle ilgili düzenlemelerin kaçak ve ÖTV ödenmeden satılan telefon satışlarında rekor yaşanmasına sebep olduğuna da dikkat çekiyor.
Üç çeşit vergi var
Türkiye’de satışa sunulan telefonlardan Özel Tüketim Vergisi (yüzde 25), Katma Değer Vergisi (yüzde 18) ve TRT Bandrolü (yüzde 10) olmak üzere üç farklı vergi alınıyor. Vergi üzerinden vergi alınması fiyatları daha da yukarı çekiyor.
Sektör yetkilileri telefon satışlarında uygulanan vergi oranlarının düşürülmesini, en azından daha da artırılmamasını talep ediyor.
Fiyata yüzde 10 zam gelebilir
Kurlardaki artışın satış fiyatlarına önümüzdeki ay yansıyacağını düşündüklerini de dile getiren Sinan Ekşi, “Aralık sonu veya yeni yılda fiyatların yüzde 10’a yakın zamlanmasını bekliyoruz. Satış fiyatlarındaki zam beklentisi ve markaların bu aylarda yeni modellerini piyasaya sunuyor olması, özellikle 800 TL-1400TL fiyat aralığında satılan orta segment modellerin satışlarını yüzde 20 civarında arttırdı” diyor.
YENİ ÜRÜN
HP Spectre’ye yenilik geldi?
HP, yeni nesil HP Spectre 13 ve HP Spectre x360 13 dizüstü bilgisayarlarıyla premium tüketici ürün serisine yenilikler getiriyor. Yeni ürünler, yeni nesil işlemcileri, daha uzun pil ömrü ve daha şık açısal tasarımlarla parlak ekranı barındırıyor.
Spectre 13, 8. kuşak Intel Core işlemciler ve dört çekirdekle güçlendirilmiş sofistike bir cihazla kullanıcıların kısıtlamasız çalışmasını ve eğlencenin tadını 4K ekran ve daha yüksek ses ile almasını sağlıyor. HP Türkiye Kişisel Sistemler Kategori Yöneticisi Ece Ergüven, “HP, pil ömrü, güvenlik ve tasarım için yeni endüstri standartları belirlerken dünyanın en ince dokunmatik dizüstü bilgisayarlarını sunuyor. Spectre, 1. sınıf PC segmentini yeniden tanımlıyor, yaratıcılığa ilham verecek fikirleri hayata geçirmek için sınırsız fırsatların kilidini açıyor” dedi.
YENİ OYUN
Oyunculara ön ödemeli kart?
E-ticaret platformu ByNoGame, kart ve kullanım ücreti olmayan ön ödemeli kartı Param ByNoGame Kart’ı tanıttı. Kartla internette, mağazalarda, tüm banka POS’larında ödeme veya harcama yapılabildiği gibi, içerisindeki bakiye de ATM’lerden nakit olarak çekilebiliyor.
ByNoGame.com CEO’su Murat Kömürcü, Param ByNoGame Kartı’ı Turk Elektronik Para A.Ş. ile ortak hazırladıklarını belirterek, nüfusun üçte birinin ve yetişkin nüfusun yüzde 40’ının banka hesabına sahip olmadığı Türkiye’de ön ödemeli kartların, özellikle 18 yaşın altında ve banka hesabı bulunmayanlara büyük kolaylık sağladığını söyledi.
Kömürcü, Türkiye’de dijital oyun oynayanların sayısının 29 milyonu aştığını, dijital oyun pazarının da 744 milyon dolarlık büyüklüğe sahip olduğunun da altını çizdi.