EkonomiTOKİ’nin 8 aylık geliri 1 milyar lira

TOKİ’nin 8 aylık geliri 1 milyar lira

03.09.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ) bu yıl ilk sekiz aylık diliminde açık artırma usulüyle satışını yaptığı arsa ve arazilerinden elde ettiği gelir 1 milyar 210 milyon liraya ulaştı.

TOKİ’nin 8 aylık geliri 1 milyar lira

Bu geliri 3 milyon 351 bin metrekare büyüklüğe sahip 368 arsa ve arazi satarak elde eden kurum, yapılan açıklamaya göre, bunu, daha önceki çalışmalarında da olduğu gibi yoksul, alt gelir grubu ve sosyal konut projelerini finanse etmek için kullanacak.

‘Herhangi bir yer arsa olur’
Açıklamada TOKİ’nin Hazine’den pay almadan kendi kaynağını kendisinin ürettiği vurgulanarak, burada kullandığı yöntemler hakkında bilgi verildi. Bunun için kurumun iki farklı yöntem kullandığı ifade edilen açıklamada bunlardan biri olarak Hazine’ye ait herhangi bir araziyi fakir, alt gelir ve sosyal konut yapmak üzere arsa üretim alanı ilan edip bedelsiz olarak mülkiyetine dahil etmesi gösterildi.
İkinci yöntem olarak kamu kurumlarının mülkiyetinde bulunan atıl ve sorunlu arazilerin protokol çerçevesinde mülkiyete katılabilmesinin gösterildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

‘Uygun değilse satıyoruz’
“Kamudan temin edilen arazilere hizmet binaları yapılıyor. Arazilerin uygun olması durumunda buralara proje uygulanıyor, eğer uygun değilse araziler satılarak ekonomiye kazandırılıyor.” TOKİ’nin bu modelle ürettiği projeler arasında Türk Telekom Arena Stadı da yer alıyor.

GÜNDEMDE 14 STAT VAR
Seyrantepe Stadı’ndan sonra sekiz ayrı statla ilgili protokol imzalandı.Ayrıca iki statla da ilgili protokol çalışmaları başlatılırken, dört stat daha yapılması için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan;dan onay bekleniyor. TOKİ, bu kapsamda 14 stat
çalışması yapmayı planlıyor.