01.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
ÜNAL ÇAM Ankara
Ankara Üniversitesi Rektörlüğü’nün, Ankara Valiliği’nin talimatıyla üniversitede görevli altı akademisyen hakkında twitter’dan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik tweet’ler atıldığı iddiasıyla başlattığı disiplin soruşturması kapsamında ifade alma işlemine başladığı ortaya çıktı.
Ankara Üniversitesi Cebeci Kampusu’nda Kobani’deki IŞİD saldırılarını protesto etmek için 9 Ekim 2014’teki eylemde öğrencilerin gözaltına almasını engellemeye çalışan öğretim elemanları Nail Dertli, Onur Can Taştan, Aysun Gezen, Celil Kaya ve İlkay Kara gözaltına alındı. Serbest bırakılan akademisyenler hakkında bu kez rektörlük disiplin soruşturması başlattı.
‘Yasa dışı’ hesap
Soruşturmanın Ankara Valiliği talimatı ile herkese açık Twitter hesaplarından yapılan “açık kaynak” araştırması ile oluşturulan dosyaya dayandırıldığı anlaşıldı. Valilik tarafından rektörlüğe gönderilen dosyada akademisyenlerin, twitter mesajlarıyla, “Cumhurbaşkanlığı makamına hakaret, devletin düzenini, değiştirmek, devletin bütünlüğünü bozmak amacıyla hareket eden yasadışı terör örgütlerinin eylemlerini meşru göstermek, teşvik ve övmek” suçlarını işlediklerini iddia edildi.
Paylaşım amacınız ne?
Akademisyenlerin IŞİD karşıtı mesajlar ile Özgecan Aslan cinayeti sonrası on binlerce kişinin paylaştığı, “Yasta değil isyandayız” paylaşımı ve sendikalar tarafından yapılan açıklamalar dahi disiplin soruşturmasının konusu oldu. Soruşturma, evrakları arasında yer alan Ankara Valiliği’nin talimat yazısında, üniversitelerde görevli akademisyenlerin herkese açık Twitter hesaplarının, “yasa dışı” olarak nitelendirilmesi dikkati çekti. Hakkında soruşturma açılan Taştan’a, “Cumhurbaşkanlığı makamı ile ilgili yazılar yazdınız mı?”, “bu yazıları herkesle paylaşmanızın amacı nedir?”, “Yasa dışı terör örgütlerinin eylemlerini meşru görüyor musunuz?” gibi sorular yöneltildi. Taştan “Hangi twitimle Cumhurbaşkanına hakaret etmişim, hangi terörü övmüşüm açık değil. Bana ait olduğu iddia edilen twitler arasında çalıştığım ve derslerini verdiğim konularla ilgili tweet’lerim dosyaya konulmuş olması kabul edilemez” dedi.
Akademisyenlerin avukatı Oya Aydın Soruşturma Komisyonu Başkanlığı’na verilen yazılı beyanda, “Hukuka aykırı bir kolluk eylemiyle hazırlanan dosyaya dayalı soruşturma başlatılması kararının geri alınarak akademik özgürlüğe ve ifade özgürlüğü hakkına aykırı bu eylemleri nedeni ile Ankara Valiliği hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep ederiz” denildi.
Vekillerden destek
Akademisyenlere CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan ve HDP Mardin Milletvekili Akademisyen Mithat Sancar destek verdi. Sancar, “Emniyet öğrenci veya öğretim görevlisi hakkında tutanak tutuyor, rektörlüğe gönderiyor. Rektörlük bunu emirmiş gibi kabul ediyor. Bu süreci kırabilmek için rektörlüklerin üniversite özerkliğine sahip olacak bir zihniyette olmaları gerekiyor. Maalesef öyle davranan rektör sayısı çok az” dedi.