Gündem Ahmet Zeki Üçok kimdir?

Ahmet Zeki Üçok kimdir?

25.07.2016 - 12:06 | Son Güncellenme:

Eski Hava Kuvvetleri Savcısı Hâkim Albay Ahmet Zeki Üçok, 15 Temmuz darbe girişimi ardından tekrar gündeme geldi. 2009 yılında TSK içindeki paralel yapılanmayı ortaya koyan Ahmet Zeki Üçok, darbe girişimi hakkındaki çarpıcı açıklamalarıyla yine çok konuşulan isimlerden oldu. Peki Ahmet Zeki Üçok kimdir? Merak edilen ayrıntılar haberimizde..

Ahmet Zeki Üçok kimdir

TSK yapılanması hakkında ortaya çıkardıklarıyla yargılanıp 2009 yılında cezaevine giren Albay Ahmet Zeki Üçok, 15 Temmuz darbe girşiminin ardından, en çok konuşulan isimlerden biri oldu. Peki Albay Ahmet Zeki Üçok kimdir? Tüm merak edilenler haberimizde...

Haberin Devamı

Hâkim Albay Ahmet Zeki Üçok, Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki Fetullahçı yapılanma hakkında ilk araştırma yapan isimdi. Yaptığı soruşturmaya başlarken bu örgütün gücü hakkında kendi de yeterli bilgi sahibi değildi. Araştırdıkça TSK'nın 1986'dan bu yana FETÖ'nün sistemli işgali altında olduğunu gördü. Yaptığı soruşturmalardan sonuç alamadığı gibi, hakkında "TSK'nın manevi şahsına hakaretten" soruşturmalar açıldı.

Ahmet Zeki Üçok kimdir

2009'da cezaevine giren Üçok, cezaevinden çıktıktan sonra mücadelesine kaldığı yerden devam etti. TSK'daki Fetullahçı örgüt hakkında listeler hazırladı. Bu bilgileri yetkililerle ve medya ile paylaştı. Üçok, "Başarılı olsalardı ilk etapta büyük bir kıyım başlardı. İç savaş ve kanlı çatışmalar olurdu. On binlerce insan ölürdü. Fetullahçı alçaklar DAEŞ'ten daha acımasızdır" dedi.

Haberin Devamı

AHMET ZEKİ ÜÇOK KİMDİR?

Ahmet Zeki Üçok (d. 9 Nisan 1961 Mustafakemalpaşa, Bursa) Çerkez asıllı Türk, asker, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın eski başsavcısı, emekli askeri hakim. Mart 2003 yılında hazırlandığı iddia edilen Balyoz Darbe planı kapsamında açılan davada tutuklu olarak, ikinci iddianamede (Oraj Harekat Planı) 4 numaralı sanık olarak yargılanmış ve hakkında ağırlaştırılmış müebbet cezası verilmiştir. Ancak darbeye eksik teşebbüs sebebiyle verilen ceza ağırlaştırılmış müebbetten 16 yıla düşürüldü. Cezanın onanması durumunda Üçok'un rütbeleri TSK'ya iade edilecektir.