Dünyaİstifa et

İstifa et

29.10.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

İtalya Başbakanı Berlusconi’nin başı savcılar ve muhalefetten sonra şimdi de partisi ile dertte! Partisinden bir grup milletvekili, Başbakan’a ‘ya istifa et ya da yokuz’ resti çekti

İstifa et

İtalya’da Başbakan Silvio Berlusconi, kendi partisi içinde isyanla karşı karşıya. İktidardaki Halkın Özgürlüğü Partisi’nden (PDL) bir grup milletvekili Berlusconi’ye yazdıkları mektupta başbakanın istifa etmesini istiyor. İtalyan medyasındaki haberlere göre şimdilik isimlerini açıklamayan milletvekilleri Berlusconi’nin istifa etmemesi halinde AB’nin istediği ekonomik reformların kabul edilmesi için gerekli çoğunuluğun sağlanamayacağı uyarısında bulunuyor. İsyancı milletvekilleri mektubu şöyle:

“Sevgili Başbakan Berlusconi,
Çıkmaz yola girmemek ve geleneksel olarak bizimle koalisyona giden kesimlerle birlikte parlamentodaki çoğunluğu genişletmek için değişim gerekiyor. Tarafsız olarak söylemek zorundayız ki, çoğunluğu sağlayacak sandalye sayısının azlığı, bırakın zorlu ekonomik durumun gerektirdiği eylemleri, hükümetin en sıradan konularda bile hareket etmesine izin vermiyor. Koalisyonun bir sonraki seçimleri kazanma şansı bulunmuyor. Siyasi istikrar olmadığı sürece hükümetin girişimlerini destekleyeceğimizi artık garanti edemiyoruz. Başbakanın görevi bırakması, çoğunluğun güçlendirilmesinin ön şartlarından biridir. Ve Başbakan’ın bizler adına AB ‘ye söz verdiği tedbirleri onaylamak için güçlü bir çoğunluğa ihtiyaç vardır.”
Kaç vekilin destek verdiği henüz bilinmeyen isyan mektup gelecek hafta Berlusconi’ye iletilecek. İtalyan basınında da, Berlusconi hükümetinin AB’nin istediği ancak İtalya’da büyük tepki uyandıran ekonomik reformları meclisten geçirebilecek kadar güçlü olmadığı yorumları yapılıyor.

Popülaritesi dibe vurdu
Bu arada La Repubblica gazetesi tarafından yayınlanan bir ankete göre Berlusconi’nin popülaritesi bugüne kadarki en düşük seviye olan yüzde 22’e gerilemiş durumda. Bugün seçime gidilmesi halinde Berlusconi’nin partisi PDL’nin de içinde bulunduğu merkez sağ koalisyon, merkez-solun oluşturacağı bir koalisyonun çok gerisinde kalacak. PDL içindeki isyanın ardında, milletvekillerinin erken seçime gidilmesi sonucu partinin iktidarı kaybetmesi korkusu yatıyor.