Vedat Milor

Vedat Milor

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Okuyucularımdan bazıları ‘Tadı Damağımda’ programının Konya bölümlerini izlemiş olabilir. Gerçekten fırın kebabı ve etli ekmekte Konya’nın eline kimse su dökemez. Bu yazıyı yazarken bile ağzım sulanıyor Ali Baba’nın fırın kebabını düşündüğüm zaman. Ama Konya’da ‘Tadı Damağım’da programında çekme şansı bulamadığımız başka seçenekler de var. İşte size üç tavsiye?
BOLU LOKANTASI VE ETLİ EKMEK
Maalesef ülkemizin her yerinde olduğu gibi Konya’da da günümüz beklentilerine taviz verildiği için etli ekmek yavaş yavaş değişime uğruyor. Bu konuda fazla birikimi olmayan ve Konya dışından gelen müşteriler etli ekmeği uzun ve ince görünce gerçeğinin bu olduğunu sanıyorlar. İşin doğrusu şu ki, bu tip bir ekmeğin yarısını yemeden diğer yarısı soğuyor ve kayış gibi oluyor. Buna ek olarak, hiç anlaşılmaz bir şekilde, etin kuru ve yağsız taraflarını ‘sağlıklı’ sandığımız için (eğer kolesterol sorun ise belki hiç kırmızı et yememek gerekir), dana etinin budu gibi geleneğe uygun olmayan, ama kuzuya göre daha ucuz olan, etlerden hazırlanmaya başladı etli ekmekler.
Bolu lokantası halen olması gerektiği gibi bir etli ekmek hazırlıyor. Enli bir etli ekmek. Kuzunun yağlı kaburgasından ve zırh ile çekilen etten. Yerken yağları akıyor. Doğrusu bu.
Lokantanın yanıltıcı adına bakmayın. Gerçek Konya lokantası burası.
Tel: 352 45 33

SANAYİDE BİR KÖFTECİ: ATEŞ BABA
Kentlerimizin sanayi bölgelerinde, sadece öğlenleri açık olan birçok güzel lokanta açılmaya başladı. Hiç reklam yapmadıkları ya da yapamadıkları için adları sanları bilinmeyen bu lokantaları işin erbabı biliyor ve ucuza iyi bir şekilde karın doyuruyorlar. Konya’da sanayideki çok başarılı bir etli ekmekçiyi programda tanıtmıştım. Serenad. Yolunuz düşerse özellikle Konya küflü peynirli pideyi deneyin. Ateş Baba buraya yürüme mesafesi. Kuzunun arka budundan lezzetli bir şiş köfte yapıyorlar. Sadece tuz ekleniyor ete. Nasıl pişer mangalda onu da biliyorlar. Yani aşırı pişirmiyorlar, et lezzeti alıyorsun.
Kuşbaşıları da pamuk gibi. Ayrıca doğru dürüst bir piyaz da hazırlıyorlar.
Piyazını deneyin ama patlıcan salatasını denemeden buradan çıkmayın. Közde pişiyor patlıcan, fırında değil. İçinde de acı yeşil biber ve kabuğu soyulup ateşte hafif hafif demlenmiş domates var. Köftelerin ve kuşbaşının yanına yakışıyor hani!
Tel: 0532 233 8757

TİRİTÇİ MİTHAT
Konya tiridi Kastamonu tiridinden farklı. Kastamonu’da özel simidin üzerine kaynamış ve ılık lezzeti geçmiş et suyu dökülüyor sonra da kavrulmuş kıyma serpiştiriliyor. Bence bu tiridin ayırıcı özelliği pidesinin inanılmaz lezzeti. Asıl oyuncu o.
Konya’da ise asıl oyuncu et. Mithat işi biliyor. Kuzunu on budundan, 230 gram eti sinirlerini mükemmel bir şekilde ayıklayıp iyice dövüp, satırla kesiyorlar. Pidesini ve yoğurdunu ekleyip, fırında pişiriyorlar.
Tabii ki kiremit bir güveçte pişiyor. Domatesi ve biberi ile.
Fırından çıkınca da bol maydanoz eklenip, üzerine tereyağı dökülüyor. Fırında sıkıştırılmış meşe değil, hakikisi kullanılıyor.
13 TL’ye doyurucu ve lezzetli hafif yemek istiyorsanız size göre değil ama İstanbul’da pek bulamayacağınız enfes bir yoğurtlu kebap çekiyorsa canınız, o zaman doğru adres bu.
Tel: 332 350 72 98