08.06.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:
MÜGE ÇELEBİ
Heykeltıraşlık eğitimi alan ama daha çok iç mimar ve sanat yönetmeni olarak tanınan Huşper Akyürek, hayranı olduğu Leyla Gencer’in heykelini yapmak için kolları sıvadı. Yedi aya kadar bitirilmesi planlanan beş metrelik eser Maçka Parkı’na konulacak.
Heykelin yeri için önce Dolmabahçe Sarayı düşünülür. Yurtdışında “Boğazın Kızı” olarak anılan Gencer de bunu çok ister ama “Ülkem bana hiçbir şey yapmadı. Heykel de buraya yapılamaz” der.
Zaman onu haklı çıkarır. Bürokratik engeller nedeniyle heykelin Dolmabahçe’ye dikilmeyeceği kesinleşir. Akyürek, Gencer’in ölümünün ardından veda töreninin Dolmabahçe’de düzenlenmesini ise “dramatik bir rastlantı” olarak niteliyor.
Leyla Gencer’in heykelini yapma fikri nasıl ortaya çıktı?
Klasik müziği küçüklüğümden beri severdim. Leyla Gencer’i canlı olarak dinleyebilmem ancak 1980’lerde oldu. Sonra da tüm resitallerine ön sıralarda bilet aldım. Bir resitalinde Gencer kıpkırmızı bir elbise içinde sahneye çıktı, aryasını söyledi. O kadar etkilendim ki resmen gözlerim doldu. Şimdiye kadar sanata ilişkin ne varsa -Rodin heykeli de dahil- hepsini bir kenara atıp “Asıl sanat buymuş” dedim.
“Gencer’i görünce ellerim titredi”
Ne zaman heykelini yapmaya karar verdiniz?
Hayır, hemen değil. Yıllar sonra. 2004’ün sonlarıydı. Bir iş yemeğindeydik. Yan masaya bir baktım Leyla Gencer, Zeynep Oral ve eşi oturuyor. Elim ayağım titredi. Masadaki bir arkadaşımın yüreklendirmesiyle yanlarına gittim. Zeynep beni Leyla hanıma takdim etti. Oturdum ve birden Gencer’e ondan çok etkilendiğim resitaldeki o anı anlatmaya başladım.
Nasıl karşıladı anlattıklarınızı?
Çok kibar biri. Dinledi ve ondan etkilenen başkalarının kendisine bir Leyla Gencer heykeli yapmayı teklif ettiklerini anlattı. Ama bir türlü içine sinen bir şey olmadığı için yapılamamış. Birden kendimden hiç ummadığım bir cesaretle “Sizin heykelinizi ben yapabilir miyim, izin verir misiniz?” dedim.
O anda gayet nazikçe “Olur” dedi. Ama ben o heyecanla tam olarak anlayamadım izin verdi mi, vermedi mi diye. Ertesi gün Zeynep’i aradım ve sordum. O da “İzin verdi, sen bir an önce çalışmaya başla” dedi. Ben de işe koyuldum.
Onun için nasıl bir heykel yapmak istediniz?
Bulabildiğim tüm fotoğraflarına ve videolarına baktım. Ama Zeynep Oral’ın kitabında kullandığı iki fotoğrafı model olarak aldım. Bir de ellerini çok güzel kullanan bir kadın, sahnede elleri de şarkı söylüyor gibiydi. Heykelde bu hareketi mutlaka vermem gerektiğini düşündüm.
Kostümüne nasıl karar verdiniz?
Ona herhangi bir elbise tasarlayamazdım çünkü o benim gözümde sahnede insanüstü, kusursuz bir yaratığa dönüşüyordu. Bu yüzden elbiseye benzer görüntü vereceğim heykele.
Kullanacağınız malzemeyi nasıl seçtiniz?
Leyla Gencer’in bugünlere gelebilmesinin arkasında onun çelik gibi bir iradeye sahip olması var. O yüzden heykeli paslanmaz çelikten olmalıydı.
“Randevuya hanım hanımcık gittim”
Gencer’e çizimlerinizi ilk ne zaman gösterdiniz?
2005 yılıydı. Gencer’in Nişantaşı’ndaki evine çizimleri götürecektim. Zeynep Oral bana dedi ki “Sakın yırtık pırtık bir jean’le, saçın başın dağınık gelme ve bir dakika bile geç kalma. Leyla hanım bu konularda çok titizdir”. Ben de en hanım hanımcık halimle gittim. Muntazam bir elbise ve ceket giydim. Saçımı, başımı olabildiğince düzelttim.
Eskizlerinizi görünce tepkisi ne oldu?
Paslanmaz çeliği duyunca “İşte bu hiç olmadı” der gibi geliyordu. Ama “Çok iyi düşünmüşsün” dedi, hiçbir şeye müdahale etmedi.
Tasarı biraz Akdeniz Heykeli’ni andırıyor sanki.
Akdeniz Heykeli’nin yapımında İlhan Koman’a iki yıl asistanlık yapmıştım. O yurtdışındayken burada işleri hep ben takip ettim. Ama yan yana konulduğunda alakası yok.
“Çeliğe endüstriyel makineler şekil verecek”
Huşper Akyürek: “Heykelin konulacağı platform siyah granitten olacak. Bu tepeden bakıldığında
fa anahtarı olduğu anlaşılan spiral bir form. Bunu müzik duygusunu daha iyi vermek için yaptım. Heykelin kendisi paslanmaz çelikten olacak. Önce heykelin çamurdan birebir taslağı yapılacak daha sonra bu, üç boyutlu olarak taranıp bilgisayar ortamına aktarılacak. Büyük, blok bir paslanmaz çelik alınacak ve çeliğe şekil veren endüstriyel makineler o taslağı çelik üzerinde gerçekleştirecek.”