16.10.2017 - 11:56 | Son Güncellenme:
Türkiye ile ABD arasında vize işlemlerinin karşılıklı olarak askıya alınmasının ardından önemli bir gelişme yaşadı. ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Jonathan Cohen başkanlığındaki heyet öğleden sonra Esenboğa Havalimanına indi.
Amerikalı heyetin yarın Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Muhtar Gün başkanlığındaki Türk heyetiyle vize sorununun aşılmasına yönelik görüşmesi planlanıyor. Cohen, AA muhabirinin, iki ülke arasındaki vize sorunu hakkındaki sorusuna "Belirleyici olan ben değilim." şeklinde cevap verdi.
HÜKÜMET'TEN AÇIKLAMA
Hükümet sözcüsü Bekir Bozdağ, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada şöyle dedi: "Türkiye ve ABD ilişkileri çok güçlü sınamalardan geçti. Hiçbir dönemde vize krizi gibi bir hadise ile karşı karşıya gelmedik. Geçmişte de biz sınamalardan geçtik. 1 Mart tezkeresi, başka olayları da yaşadık. Son dönemlerde böyle bir karar çıktı. Ankara'nın (Büyükelçilik) Washington'u doğru bilgilendirmediği gibi bir kanaat bizde var. Doğru bilgilendirmiş olsalardı böyle bir karar alınmazdı. Heyet bugün Türkiye'ye geldi. Yarın Dışişleri, Adalet ve İçişleri Bakanları'nın müsteşar yardımcıları ile bir araya gelip değerlendirme yapacaklardır.
KRİZ NASIL ÇIKTI?
İki ülke arasında ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz'un gözaltına alınmasının ardından vize işlemlerinin askıya alınmasından sonra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, geçen hafta Amerikalı mevkidaşı Rex Tillerson ile telefonda görüşmüştü.
ELÇİ ATANANA KADAR MÜSTEŞAR YÜRÜTECEK
ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass'in de Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Gün ile konuyu görüştüğü belirtilmişti. Büyükelçi Bass, ABD'nin Afganistan Büyükelçisi olarak atanması nedeniyle geçen hafta sonu Türkiye'den ayrılacağını açıklamıştı. Bu yüzden ABD'nin Türkiye'deki diplomatik temsilciliğini yeni büyükelçi atanana kadar Büyükelçilik Müsteşarı Philip Kosnett yürütecek.
ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz'un, terör örgütü FETÖ'nün 17/25 Aralık 2013'teki kumpasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, haklarında dava açılan eski polis müdürleri ve firari eski savcı Zekeriya Öz ile irtibatı tespit edilmişti. Topuz, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca, ''Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs'', ''casusluk'' ve ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs'' suçlarından tutuklanmıştı.
Bunun üzerine ABD Dışişleri Bakanlığı konuya tepki göstermişti. Türkiye Dışişleri Bakanlığı da Topuz'la ilgili olarak "25 Eylül 2017 tarihinde terörle bağlantılı suçlardan gözaltına alınan ve bilahare tutuklanan söz konusu kişi ABD Konsolosluğunun resmi listesinde kayıtlı personeli olmadığı gibi, herhangi bir diplomatik veya konsüler bağışıklık sahibi de değildir." açıklamasını yapmıştı. ABD’nin Türkiye'deki tüm ABD diplomatik misyonlarındaki göçmen olmayan vize hizmetlerini askıya aldığını açıklaması üzerine Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği de “ABD’deki tüm misyonlarımızdaki ABD vatandaşlarına yönelik vize işlemleri askıya alınmıştır” açıklamasında bulunmuştu.