Gündem ABD için yeni düşman Rusya ve Şanghay 5’lisi

ABD için yeni düşman Rusya ve Şanghay 5’lisi

08.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD’nin füze sistemlerini Doğu Avrupa ülkelerine yerleştirmeye başladığını ve yeni düşman olarak Rusya ve Şangay 5’lisini gördüğünü belirten Köni, “Gelecekte yeni çatışma bölgesi Doğu Avrupa, İskandinav hattı üzerinden İngiltere-ABD bloğu ile Rusya-Çin ittifakı arasında olabilir” dedi...

ABD için yeni düşman Rusya ve Şanghay 5’lisi

İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Köni, ABD’nin yeni politikalarını değerlendirdi. ABD Başkanı Trump’ın işadamı mantığıyla hareket ettiğini belirterek, ABD’yi kurtarmak için ekonomik anlaşmaları yeniden gözden geçirdiğini anlatan Prof. Köni, Trump’ın izlemek istediği ‘Yeni Yalnızcılık’ politikasını şöyle anlattı: “Trump, Çin’in gelişmesinde ABD’nin küreselleşme yanlısı politikalarının etkisi olduğunu biliyor. Çinliler, kapitalizmi ABD’den öğrenip, eski tarz statükocu sosyalist teorilerinden vazgeçtiler. Demokratik olmayan Çin, işçiyi baskılayıp daha ucuza çalıştırması sayesinde ABD’nin pazar hakimiyetini sekteye uğrattı. Teknolojideki gelişimleri Çin’in, sıçrama yapmasını sağladı. ABD, küreselleşmenin kendisine yaramadığını gördü. Ayrıca 10 bin kilometre mesafeye, 1 saatte 100 bin asker yığabilme kapasitesine sahip bir ülke. Çin ve Rusya henüz bu seviyede değil. ABD yeni dönemde uzay sistemleri ve uzay stratejilerine kaynak yaratmak istiyor. Yeni Yalnızcılık bu nedenle, yeni dönemin konsepti olacak.”

Haberin Devamı

‘Çatışma bölgesi’

- Ortadoğu’da suların durulma ihtimali var mı?

“ABD, bazı Arap ülkelerine yerleştirdiği füze sistemlerini Doğu Avrupa ülkelerine yerleştirmeye başladı. ABD, 1990’ların başından itibaren savaştıkları radikal İslamcı örgütlerin gerilediğini görüyor. Yeni terörist üretimi için de çaba göstermiyorlar. Yeni düşman, Rusya ve Şangay 5’lisi... Ortadoğu’daki çatışma tamamen İsrail’in varlığı ve güvenliği ile alakalı. ABD, İsrail’de 2 devletli çözümü destekliyor. Kudüs’e elçilik açmak bir kaşık bal çalmak. Trump’ın çözüm önerisi İslam dünyasında kabul görürse İsrail’in güvenlik sorunu ve çatışma riskleri % 70 azalır. Gelecek dönemde yeni çatışma bölgesi Doğu Avrupa, İskandinav hattı üzerinden İngiltere-ABD bloğu ile Rusya-Çin ittifakı arasında olabilir.”

Haberin Devamı

‘İran’a müdahale’

- İran’a askeri müdahale riski var mı?

“Böyle bir müdahale girişimine İsrail ve Suudi Arabistan dışında hiçbir ülkenin karışmak isteyeceğini düşünmüyorum. İran, El Cezire denilen bölgede değil, Asya jeopolitiğinde yer alıyor. AB ülkeleri de böyle bir operasyona katılmaz. Türkiye ile İran’ın hiçbir zaman karşı karşıya geleceğini düşünmüyorum. ABD, İran’a olası askeri müdahale konusunda Türkiye’yi sıkıştırırsa, bizim de Asya bloğunun içinde yer almamız kaçınılmaz hale gelir. İran’a askeri müdahaleye destek veya içinde yer almak, Türkiye için tamir edilemez hasarlara neden olur.”

‘3. Dünya Savaşı’ uyarısı

- Ekonomik daralma yeni çatışma riski yaratmaz mı?

“Global çatışma riski her zaman var. ABD’nin kendisini kurtarma girişimi ucuz kredi sevkiyatı durduracağından, dünyada resesyon ve açlık sorunlarına yol açacaktır. Bu tablo, 3. Dünya Savaşı’na yol açabilir. Çin belli bir güce eriştiğinde açık denizlerde ABD ile sıcak çatışmaya girişebilir. Rusya, ABD’nin yüksek hedef vurma kapasitesine sahip hassas silahlarına karşı koyamaz. Rusya, ABD ile girişeceği sıcak çatışmada hiç tereddüt etmeden nükleer silah kullanır. Bu savaş insanlığın sonu olur. Devletler arası restleşmelerin minimuma düştüğü durumlar risklidir. Karşılıklı tehditlerden korkmayın. Şuan restleşmeler hava uçuştuğundan rahat olabiliriz.” (BİTTİ)