GündemMaden faciasına 3 gözaltı

Maden faciasına 3 gözaltı

14.12.2009 - 16:10 | Son Güncellenme:

Havalandırma ve gaz ölçüm sistemi yetersiz, dinamitlerin ateşlenmesi yanlış

Maden faciasına 3 gözaltı

BURSA'nın Mustafakemalpaşa İlçesi'ne bağlı Alpagut Köyü'ndeki Bükköy Madencilik'e ait kömür ocağında geçen perşembe gecesi meydana gelen grizu patlamasında 19 işçinin yaşamını yitirmesiyle ilgili soruşturma kapsamında işletmenin Genel Müdürü Fahrettin Şolpan, Ocak Müdürü mühendis Hayrettin Çelik ile Ocak Şefi Bayram Erdoğan gözaltına alındı. Vali Şahabettin Harput, “Bu 3 kişi, müfettişlerin yaptığı incelemede, havalandırmanın yetersizliği, gaz ölçüm sistemindeki yetersizlik ve dinamitlerin ateşlenmesindeki yanlışlıkların da aralarında bulunduğu nedenlerden dolayı savcının talimatıyla gözaltına alınmıştır” dedi. Ölenlerin ailelerine Başbakanlık'tan 5'er bin TL verileceğini hatırlatan Vali Harput, bu ailelere Valilik olarak da 5'er bin TL ödeyeceklerini açıkladı.

Mustafakemalpaşa İlçesi'ne bağlı Alpagut Köyü yakınlarındaki Bükköy Madencilik'e ait kömür ocağında, geçen perşembe gecesi meydana grizu patlamasında, 19 işçi yaşamlarını yitirmiş, 13'ü olay sırasında maden ocağında, 4'ü ise kurtarma çalışmaları sırasında olmak üzere 17 kişi de yaralanmıştı. Çıkartılan cenazeler dün ve bugün toprağa verilirken, olayla ilgili İlçe Cumhuriyet Savcılığı'nca soruşturma başlatıldı.

İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, bugün savcılığın talimatı doğrultusunda işletmenin Genel Müdürü Fahrettin Şolpan, Ocak Müdürü mühendis Hayrettin Çelik ile Ocak Şefi Bayram Erdoğan'ı dün gece maden ocağında gözaltına aldı. Jandarma İlçe Bölük Komutanlığı'na getirilen 3 kişi, sorgulamaları tamamlandıktan sonra Adliye'ye sevk edilecek.

Jandarmalar bugün de maden ocağında ‘dinamitçi’ olarak görev yapan Mehmet Aşık, Ocak Çavuşu olarak görev yapan Aziz Çakmak, maden işçisi İbrahim Dursun ve kimliği açıklanmayan bir başka maden işçisinin daha ifadelerini aldı. Bu 4 kişinin gözaltına alınmadığı sadece ifadelerine başvurulduğu belirtildi.

ORTAYA ÇIKAN EKSİKLİKLER Bursa Valisi Şahabettin Harput, bugün yaptığı açıklamada, “Görevliler savcının talimatıyla, jandarma tarafından gözaltına alındı. Olay sonrası müfettişlerin yaptığı ön incelemelerde, ocak yerinde havalandırma yetersizliği, gaz ölçüm sistemlerindeki yetersizlik, dinamitin ateşlenmesinde bazı yanlışlıkların da olduğu ortaya çıktı. Önümüzdeki günlerde ayrıntılı olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca oluşturulacak bilirkişilerin hazırlayacağı raporlar da kamuoyu ile paylaşılacak. Maden ocağının faaliyeti, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın ‘Maden Kanunu'nun 29'uncu Maddesi'ne göre’ eksikliklerin daha detaylı tespit edilmesi için faaliyeti durdurulmuştur” dedi.

MADEN OCAĞININ SAHİBİ ARANMIYOR Bursa Valisi Şahabettin Harput, Bükköy Madencilik'in sahibinin Nurettin Ercan olarak görüldüğünü, ancak işletmenin şu anda gözaltına alınanların üzerinde bulunduğunu belirterek, şunları söyledi: “Madencilik Kanunu'nda ruhsat alan kişi daha sonra işletmede başkalarıyla ortaklık yapabilir. Devredebilir. Ancak bu, insanların yasal sorumluluğunu değiştirmez. Şu anda ocakla ilgili resmi yetkili ve sorumlu konumda bulunan 3 kişi gözaltında. Nurettin Ercan ve diğer başka yetkilerle ilgili bir işlem veya arama yok ama bir işlem yapılmamıştır veya yapılmayacaktır anlamına gelmez. Soruşturma sürüyor. Başkalarının da gözaltına alınıp alınmayacağına soruşturmayı sürdüren savcılık karar verecek.”

ÖLENLERİN YAKINLARINA VALİLİK'TEN DE DESTEK
Grizu patlamasında yaşamını yitirenlerin ailelerine Başbakanlık Acil Özel İhtiyaç Fonu'ndan 5'er bin TL verileceğini hatırlatan Vali Harput, bu ailelere Valilik olarak da 5'er bin TL ödeyeceklerini açıkladı. Harput, olayda yaşamlarını yitirenlerin emeklilik hakkından yararlanmaları için yakınlarına kolaylık sağlayacaklarını, fazla mesai gibi sosyal haklarının da tespit edilip ödeneceğini sözlerine ekledi.

BURSA BAROSU: SORUMLULAR EN AĞIR ŞEKİLDE CEZALANDIRILMALI Bursa Barosu Başkanı Zeki Kahraman, Mustafakemalpaşa İlçesi’nde grizu patlamasında hayatını kaybeden 19 kişinin ölümünden sorumlu tutulacak kişilerin ‘kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi’ suçuyla yargılanmaları gerektiğini söyledi. Kahraman, şüpheliler hakkında ölen 19 kişi için ayrı ayrı suçlardan 20- 25'er yıl hapis cezasının istenmesi gerektiğini savundu.

Mustafakemalpaşa'daki grizu patlamasında, sorumluların gerekli tedbirleri almamış olmaları nedeniyle ölümün gerçekleştiği kanaatinde olduklarını bildiren Bursa Barosu Başkanı Zeki Kahraman, “Bursa Barosu olarak geçen hafta Tokat'ta öldürülen askerlerimizle, madende ölenleri eşit tutuyoruz. Bu tür eylemlerde bulunanları memleketimize ihanet içindedirler diye düşünüyoruz” dedi.

Ekmeğe muhtaç insanların, gerekli güvenlik tedbirleri alınmadan, ölüme gönderildiğini söyleyen Zeki Kahraman, “Bu Türkiye'de ilk kez yaşanan bir olay değil. Tedbirler alınmadığı için ölümler maalesef çok sıkça yaşanıyor. Aldığımız bilgilere göre bu olayda, TCK'nın 83'üncü maddesini içeren ‘kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi’ suçunun oluştuğunu düşünüyoruz. Cumhuriyet Savcılığı makamı gerekli incelemeyi yaptıktan sonra elbette suçun vasfını niteliğini tayin edecektir” diye konuştu.

Baro Başkanı Kahraman, olayda ihmali bulunan kişilerin, 2 ile 15 yıl hapis cezasını içeren, ‘taksirle ölüme sebebiyet vermek’ suçundan yargılanmaması gerektiğini sözlerine ekledi.