Ekonomi‘Yeni IMF İstanbul’da kuruluyor, G7 merhum’

‘Yeni IMF İstanbul’da kuruluyor, G7 merhum’

03.10.2009 - 00:06 | Son Güncellenme:

İstanbul toplantısının IMF için bir milat olacağını belirten IMF Başkanı Kahn, G7’yi de ‘merhum’ diye niteleyerek topluluğun diğer ülkeleri dışladığını söyledi

‘Yeni IMF İstanbul’da kuruluyor, G7 merhum’

IMF Başkanı Dominique Strauss Kahn, Türkiye’nin evsahipliği yaptığı IMF ve Dünya Bankası’nın yıllık toplantısının bir milat olduğunu belirterek, “Yeni bir IMF’nin başlangıç noktası İstanbul olacak. Çocuklarınıza bu toplantıya katıldım diyeceksiniz” dedi.
Küresel ekonominin “sanki köşeyi dönmüş gibi” göründüğünü belirten Kahn, ancak hala kaygı duyduğunu söyledi. Artan işsizliğin büyük sorun olduğunu kaydeden Kahn, “Büyümenin artması iyi haber ama işsizlikteki artış da aylarca sürecek. Bu da toparlanma projesine zarar veriyor” dedi. Kriz sonrası IMF’nin yeni yapıya büründüğünü belirten Kahn şunları söyledi:

Rezerv eleştirisi yaptı
“2010’da büyüme küresel açıdan artacak ama riskler var. Teşviklerin çok erken kesilmesi, finans sektörünün toparlanamaması gibi. Ama riskleri kontrol altında tutabiliriz. Pittsburgh’daki G20 zirvesindeki ortak iradeyi korumak lazım. Kriz sonrası dünyayı şekillendirmek için 3 şey vurgulayacağız. Birinci olarak sürdürülebilir uluslararası işbirliği politikaları devam ettirilmeli. Pittsburgh’da alınan kararlar burada 186 ülkenin onayını kazanmalı. Kota reformu buna yardımcı olacak.”
Etkin denetimin önemine dikkat çeken Kahn şöyle devam etti:
“G7’nin zayıf noktalarından birisi, merhum G7 demek istiyorum, diğer ülkeleri dışlamış gibi durmasıydı. G20 ile bu durum iyileştirildi. Üçüncü olarak büyüme eskisi gibi olmayacak. Bazı ülkelerde fazlalıklar var. Niye bazı ülkeler bu kadar rezerv topluyor? Böyle büyük rezervler toplamasına gerek kalmamalı. Ben bunun son görevimiz olduğunu sanmıyorum. IMF finansal ve ekonomik krizleri ortadan kaldırmak için kuruldu. Yeni bir IMF’nin başlangıç noktası İstanbul olacak. Çocuklarınıza bu toplantıya katıldım diyeceksiniz.”
Kahn, bir gazetecinin “IMF en büyük üyesi ABD’yi disiplin altına alamıyor mu?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:
“IMF’nin son 65 yılına baktığınızda haklısınız. Ama son 65 haftaya bakınca durum farklı. Bizden tek istenen doğruyu söylememiz. Biz ülke değiliz, ordumuz yok, kimseye zorla politikalarımızı uygulatamayız. Tek silahımız doğruyu söyleyerek ülkeleri ikna etmek.”
Kendisine yapılan ayakkabılı protesto hakkında da konuşan Kahn, “Markasını ne yazık ki göremedim. Ben bir üniversite profesörüyüm. Bazı öğrencilerin protesto etmesine alışığım. Türk gençleri Fransızlardan daha kibar. Toplantının sonuna kadar beklediler” dedi.

‘Müşteri aramayız’
Türkiye ekonomisinin iyi gittiğini de söyleyen Kahn şunları kaydetti:
“Türk yetkililerle uzun süredir görüşüyoruz. Yıllık toplantı sırasında görüşmeleri sürdürmenin doğru olmadığına karar verdik. IMF bir tür kooperatif. İnsanlar bize ihtiyacı olunca gelir. Eski bankacı olsak da biz müşteri aramayız. Türk ekonomisi oldukça iyi gidiyor. Türkiye mali desteğe ihtiyaç duyarsa bize gelir. Bunun için acele etmeye de hiç gerek yok.”

Haberin Devamı

Meksika Merkez Bankası Başkanı sert çıktı
France 24 televizyon kanalında canlı yayınlanan, Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick’in de katıldığı ‘Krizden Sonraki Dünya’ konulu panelde Meksika Merkez Bankası Başkanı Guillermo Ortiz, “Merkez bankalarının aldığı bazı önlemler krizin daha uzun sürmesine neden oldu. Yavaş yavaş ortaya çıkan sorunları göz ardı etmeleri de kriz sürecini uzattı” dedi.
Krizden Sonraki Dünya konulu panelin konuklarından Endonezya Maliye Bakanı Sri Mulyani Indrawati, ülkesinde yaşanan depremler nedeniyle zirveye katılamadı.