18.11.2008 - 00:15 | Son Güncellenme:
ANKARA AA
Orman vasfını kaybetmiş 2-B niteliğindeki arazilerin anayasa ve yasalarda yapılacak değişiklik çerçevesinde farklı şekillerde değerlendirilmesi üzerinde duruluyor. Bu araziler üzerinde “kentsel dönüşüm projeleri” gerçekleştirilecek.
Sanayi kuruluşu bulunan 2-B’ler de tesis sahiplerine satılacak. Çevre ve Orman Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün de destek verdiği bir çalışmayla, 2-B sorununun çözümü için anayasa değişikliğine gidilmesi gerektiği konusunda görüş birliğine vardı.
Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığınca hazırlanan 2 ayrı raporda, 2-B sorununun “kangren” haline geldiği belirtildi ve bir an önce çözülmesi istendi.
2-B’ler Türkiye’de 473 bin hektarlık bir alanı kaplıyor. 2-B’lerin en fazla olduğu il de Antalya olarak belirleniyor. Bu şehirdeki orman vasfını kaybetmiş araziler 45 bin 548 hektarlık bir alana yayılıyor.
Modern mini kentler geliyor!
2-B ile ilgili masaya konulan alternatifler şöyle sıralandı:
* Kentsel dönüşüm projeleri: Yerleşim yerlerindeki 2-B’ler, Toplu TOKİ ve belediyelere devredilip, büyük çaplı kentsel dönüşüm projeleri uygulamaya konulacak. Buralarda modern mini kentler oluşturulacak. Bu araziler üzerinde oturanlar da hissesi oranında bedel ödeyerek konutlarda hak sahibi olacak.
*Sanayi tesisleri: Üzerinde sanayi kuruluşları bulunan 2-B arazilerinin ise tesis sahiplerine satışı gerçekleştirilecek.
* Tarımsal faaliyetlerde kullanılan 2-B’ler tarımsal arazi olacak. Kamu kullanımındaki 2-B’lerin bu şekilde tescili yapılacak.
* Orman alanlarına yakın olan ve tekrar orman vasfını kazanacak durumda bulunan 2-B’ler ağaçlandırılacak.