Derya Sazak

Derya Sazak

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

LEFKOŞA

Hristofyas ziyareti

Güney Kıbrıs’taki Başkanlık Sarayı’nın girişine 1974’te Makarios yönetimini deviren ‘faşist darbe’nin izlerini taşıyan bir maket konulmuş. Saldırı sonrasında çalışma odasında olan Rum lider, canını yoldan geçen bir araca atlayarak kurtarıyor. Türkiye’nin 1974 harekâtı ve Yunan cuntasının son bulmasıyla ‘ada’nın tarihi yeniden yazılıyor.
AKEL lideri Dimitris Hristofyas, AB üyesi Kıbrıs’ın ilk ‘komünist’ Cumhurbaşkanı.
23 Mayıs’ta KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile ‘Kıbrıs’ta çözüm’ için masaya oturmaya hazırlanan Hristofyas dün Lefkoşa’daki Başkanlık Sarayı’nda Türkiye’den gelen akademisyen, diplomat ve gazetecilerle bir araya geliyor. 3 saat süren görüşme sırasında ‘birleşme’nin nasıl olacağı konusundaki önerilerini açıklıyor.
Kıbrıs’ta onlarca yıldır işlemeyen planlardan sonra bu kez de Talat ve Hristofyas’ın siyasi görüşlerine dayalı bir ‘yoldaş diplomasisi’ inşa edilmek isteniyor.
Hristofyas, ‘Kıbrıs sorununu Talat ile ben çözemezsek kim çözecek?’ diye konuşuyor.
Kıbrıs’ı yeniden birleştirmek üzerine kurulu ‘çözüm planı’ 2 bölgeli, 2 toplumlu federasyon. Ve adil bir toplum.
Hristofyas, Ankara’dan ve KKTC’den yükselen 2 halka ve 2 devlete dayalı ‘yeni devlet’ çatısında birleşmeyi ise reddediyor. ‘Bakir doğum’ diye tanımlanan formüllere de kapanıyor. “Kıbrıs Cumhuriyeti’ni bir dakika süre için bile dağıtmayız. Üniter devleti, iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyona dönüştürmeliyiz. Karşımızda bölgesel bir süper güç (Türkiye) ve adadaki askeri varlığı dururken adil bir çözüme varamayız” diyor.
Hristofyas Girneli. Kıbrıslı Rumlarla çözümü konuşurken, kendisine ‘kuzeydeki topraklarını’ soran vatandaşlarına, ‘Artık Kıbrıs Türk yönetimi gerçeğiyle yaşamaya alışmalısınız’ dediğini anlatıyor. “Çözüme ulaşılsa bile bu tadı buruk bir uzlaşma olacak. Biz AKEL olarak Kıbrıslı Türklere ve Türkiye’ye karşı hiçbir zaman düşmanlık duyguları içinde olmadık ve şimdi sayın Talat’la birlikte önümüzde barış için bir fırsat var. Bu şansı kullanmak istiyoruz” şeklinde konuşuyor.
Kıbrıslı lidere, ‘Madem Güney Kıbrıs tek başına AB üyesi oldu ve uluslararası alanda avantaj kazandı, buna karşılık KKTC izolasyon altında. Neden çözüm için bu denli yoruluyorsunuz?’ diye soruyorum. Komünist Akel lideri, ‘Vatan diye bir şey var. Siz toprakları işgal edilmiş insanlara 5-10 milyar dolar dağıtmakla onurlu bir çözüm sunamazsınız’ diyor.
‘Son bölünmüş başkent, Lefkoşa’ yazılı duvarın önünden geçip Lokmacı Kapısı’ndan KKTC’ye giriş yapıyoruz.