16.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
Mert İnan / İstanbul
Yunanistan’ın Korfu Adası’ndaki Türk şehitliğinin arazisi 1890 yılında Yunan Kralı I. George’un eşi Kraliçe Olga tarafından, Osmanlı Devleti’ne hibe edildi. Arazi, 1897’deki Türk -Yunan savaşında esir düşerek kamplarda şehit olan Türk askerlerinin de ebedi istiratgahı oldu. Ancak Korfu’ya kaç kişinin defnedildiği ve kimlikleri ise hiçbir zaman saptanamadı.
İsimsiz kahramanların mezarları, Lozan Antlaşması’ndan sonra 1924 yılında Korfu Konsolosluğu tarafından onarılarak şehitlik
haline getirildi.
Şehitliğin akıbetinden uzun yıllar boyunca çok az kişinin haberi olurken, 1927 yılında Korfu Konsolosluğu’nun lağvedilmesi ile idare ve bakım sorumluluğu bu kez Pire Türk Konsolosluğu’na devredildi. Şehitliğin sorumluluğu 1994’de ise Pire Başkonsolosluğu’ndan alınarak Atina Kıdemli Askeri Ataşeliği’ne verildi.
‘Her yıl ziyaret turu’
İlki 1968’de olmak üzere 4 kez onarımdan geçen ve bugüne kadar resmi yetkililerin dışında kimsenin yerini bile bilmediği Korfu Şehitliği’ni 93 yıl sonra mübadil torunları ziyaret etti. Hem şehitliğin, hem de mübadelenin 93. yılında dedelerini Yunanistan topraklarında kaybeden 36 kişi, Lozan Mübadilleri Vakfı’ndan gazeteci İskender Özsoy’un rehberliğinde gittikleri şehitlikte dua etti.
Özsoy, duygu dolu ziyareti, “Şehitlikte isimleri, sayıları bilinmeyen kahraman Türk şehitleri yatıyor. Belki de bizlerin dedeleri... Şehitlikte bir abide ve kime ait olduğu bilinmeyen 3 şehit kabri de bulunuyor. 93 yıldır torunlarını bekleyen kahramanlarla nihayet buluştuk. Şehit dedelerimiz için dua edip hatıralarını yad ettik. Bundan sonra mübadiller olarak her yıl şehitliğe ziyaret turları düzenlemeyi düşünüyoruz” sözleriyle anlattı.