Gündem 5. Nesil savaş uçağı Sukhoi Su-57

5. Nesil savaş uçağı Sukhoi Su-57

29.05.2018 - 14:09 | Son Güncellenme:

Sukhoi Su-57 nedir? 5. nesil savaş uçağı ne demektir? Ne amaç ile kullanılmaktadır? Özellikleri, benzer özellikte olan diğer üretimler, ne zaman üretildiği gibi ve Su-57 hakkında her şeyi içeriğimizde bulabilirsiniz.

5. Nesil savaş uçağı Sukhoi Su-57

Sukhoi Su-57 beşinci nesil savaş uçağı olarak adlandırılmaktadır. Rusya Federasyonu Hava Kuvvetleri için Sukhoi tarafından tasarlanan ve üretilen jet avcı uçağıdır. Hayalet uçak sınıfında bulunan bu savaş uçağı tek kişiliktir. Dünya da en gelişmiş aviyonik özelliklere sahip olduğu için 5. nesil olarak adlandırılmaktadır. Bu tür uçaklar avcı uçaklardır ve düşük radar iz düşümüne sahiptir. Tüm silahları gizlenebilen ve yüksek manevra kabiliyetine sahiptir. 4. nesil uçaklara göre çok daha fazla teknolojik donanıma sahiptir.

Haberin Devamı

Sukhoi Su-57 özellikleri nelerdir?

Sukhoi tarafından üretildiği için adı Sukhoi Su-57 olarak belirlenmiştir. Sukhoi 1939 yılında Pavel Sukhoi tarafından kurulan uzay ve savunma sanayi üzerine çalışan bir şirkettir. Genellikle askeri avcı uçakları üretmektedir. Su-57 ise tipik bir avcı uçağından öte özelliklere sahip hayalet uçaktır.

2009 yılından önce tasarlanmıştır fakat 2009 yılında tasarımı resmen kabul edilmiştir. Sukhoi şirket olarak daha önceki avcı uçağı deneyimleri ile teknolojisinin geliştirilmesi ile tasarlanmıştır. İlk olarak 2010 da uçuşunu gerçekleştirmiştir. 2018 yılında ise tam anlamıyla hizmete geçmesi planlanmaktadır. Yıllardır geliştirilmekte ve yakın zamanda “Ürün 30” adı ile yeni bir motor tasarımı ile değişime uğramıştır.

Haberin Devamı

Mürettebat kapasitesi bir kişidir. Saatte azami 2.600 kilometre hıza ulaşabilmektedir. Saniyede ise 330 metre yükselebilir. Tam yakıt ile 5.500 kilometre uçuş gerçekleştirebilir. Havada 5,8 saat civarı kalabilmektedir. Yerden 20 kilometre kadar yükselebilir. 10 bin kilogram muharebe ekipmanı taşıyabilmektedir. Kanat açıklığı 15 metre ve uzunluğu 20 metredir. Çift motorlu yapıya sahip Sukhoi Su-57 avcı uçağı üzerindeki donanımlar ile radarda görülmesi zorlaşmaktadır ve entegre birçok silah, top ve füzeye sahiptir. Üstün radar sistemi ile 400 kilometreden fazla alan içerisindeki 60 civarı hedefi takip edebilme ve aynı anda 16 civarı hedefe kitlenerek ateş edebilmektedir.

Sukhoi Su-57 benzeri savaş uçakları nelerdir?

Sukhoi Su-57 benzeri savaş uçakları beşinci nesil savaş uçaklarıdır. Benzeri olan savaş uçaklarının bir kısmı faaliyette iken bir kısmının ise tasarımı tamamlanmıştır.

  • ABD F-22 Raptor ve F-35 Lightning II adında iki tane faaliyet gösteren uçağa sahiptir.
  • Çin tarafında ise Chengdu J-20 ve Shenyang J-31
  • Japonlar tarafından Mitsubishi F-3
  • İsveç tarafından Flygsystem 2020
  • Güney Kore tarafından ADD C103
  • Hindistan ise HAL

Adını verdiği ve tasarımını tamamladığı fakat geliştirilmekte olan beşinci nesil uçaklara sahiptir. Rusların yine bu avcı tip uçağa benzer Mikoyan Mig LMFS uçağını geliştirmektedir.

Türkiye ise TAI TF-X adını verdiği beşinci nesil uçağını geliştirmeye devam etmektedir.

Sukhoi Su-57 beşinci nesil avcı, hayalet uçağı günümüz hava kuvvetlerinin son nesil uçaklarından biridir. Silahlanma, motor özellikleri, görünmezlik ve yakıt tüketimi açısından gözde savaş uçakları arasındandır.

Yazarlar