30.09.2016 - 11:20 | Son Güncellenme:
DHA
2 yıl önce Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Nurullah Bülbüller ile görüşen 38 yaşındaki Okan, 34 yaşındaki Gülsen ve 36 yaşındaki Aynur Kuşkaya kardeşler, aşırı kilolarından kurtulmak istediklerini söyledi. Prof. Dr. Nurullah Bülbüller tarafından 'tüp mide' ameliyatı yapılan kardeşlerden Okan Kuşkaya 185 kilodan 100 kiloya, Gülsen Kuşkaya 145 kilodan 85 kiloya, Aynur Kuşkaya 120 kilodan 55 kiloya düştü. Obezite problemi yaşayan 3 kardeş, ameliyat sayesinde kilonun yanı sıra, yandaş rahatsızlıklardan (şeker ve tansiyon) da kurtuldu.
NEDENİ BİLİNMEYEN YEME İSTEĞİ
İlk ameliyat olan Gülsen Kuşkaya, anne ve babasının kaybının ardından psikolojik rahatsızlık yaşadığını, hormonal bozuklukların da aşırı kiloya neden olduğunu söyledi. Gülsen Kuşkaya, "Nedenini bilemediğim yemek yeme isteği sonucu genç yaşta aşırı kilolu biri oldum. Sağlık sorunlarım her geçen gün yaşam kalitemin bozulmasına yol açtı. Yıllar önce umursamadığım kilolarım bana sorunlar yaşatmaya başladı. Aslında evde sorun yoktu. Çünkü üç kardeş üçümüz de kiloluyduk. Evin dışına çıkınca sorunlar başlıyordu. Taksiye binmek, kıyafet almak, hatta acıkınca yemek yemek bile sorun oluyordu. Hocamızı tanıdık ve tüm sorunlarımızdan kurtulduk" diye konuştu.
KİLO NEDENİYLE BEKAR KALDIK
Küçük yaştan beri aşırı kilolarının kendisi için her alanda sorun olduğunu söyleyen Aynur Kuşkaya, "Üçümüz de bekarız. Bizim yaşımızdaki arkadaşlarımız tek tek evlendi. Bu beni oldukça kıskandırıyordu. Gittikçe yalnızlaşıyordum. Çünkü arkadaşlarım evlenip gidiyordu. Üç kardeş bir araya gelip ameliyat için karar verdik. Sırayla tüp mide ameliyatını olduk. Erkek kardeşimin aşırı kiloları nedeniyle şeker ve tansiyon hastalığı vardı. Ameliyat sonrasında dikkatli diyet ve beslenme ile tüm sorunlarımızdan kurtulduk, ancak bekarlık halen devam ediyor. O sorunumuzu da ilerleyen süreçte çözeceğimizi sanıyorum" diye konuştu.
OBEZİTE YAŞAM KALİTESİNİ ETKİLİYOR
Prof. Dr. Nurullah Bülbüller, obezitenin cerrahi müdahale ve sonrasında dikkatli diyet takibiyle tedavi edilebileceğini söyledi. Prof. Dr. Bülbüller, "Obezite çok sinsi, sonuçları itibariyle önemli bir hastalık. Obezitenin en önemli nedenleri dengesiz beslenme ve fiziksel aktivite yetersizliğidir. Artık tüm dünyada önlenebilir ölümlerin başında geliyor. Obezite sigara kullanımına bağlı ölümlerden sonra ikinci en sık ölüm nedeni. Bu sorun ülkemiz için de önemini koruyor. Uygun beslenme ve egzersiz programlarıyla desteklenen obezite cerrahisi üç kardeş için yeni ve mutlu hayatın başlangıcı olmuştur. Operasyonlarda kilo kaybının yanı sıra, Okan Kuşkaya'nın obeziteye bağlı şeker ve tansiyon sorunlarında da ciddi ve önemli düzelmeler görüldü" diye konuştu.