Gündem2016 yılbaşı tatili kaç gün olacak? 31 Aralık tatil mi?

2016 yılbaşı tatili kaç gün olacak? 31 Aralık tatil mi?

26.12.2015 - 10:44 | Son Güncellenme:

Yeni yıla sayılı gün kala tatil planı yapan vatandaşlar hazırlıkları yapmaya başladı. Yılbaşının cuma gününe denk gelmesinin ardından merak edilen 31 Aralık tatil mi? Sorusunun yanıtı ise henüz kesinlik kazanmadı. Peki 2016 yılbaşı tatili kaç gün olacak? İşte o detaylar...

2016 yılbaşı tatili kaç gün olacak 31 Aralık tatil mi

2015 yılının geride kalmasına günler kaldı. Aralık ayına giriş yaptığımız şu dönemlerde hem tatil planı hem de yılbaşı gecesine özel hazırlık yapmak isteyen ya da iznini evde geçirmek isteyen vatandaşlar ise ''Yılbaşı tatili ne zaman? Sorusuna yanıt arıyor.

Aralık ayının 31 gün çekmesi nedeniyle bu yıl 2015 yılının son günü perşembe gününe denk geliyor. Böylelikle kamu çalışanları, özel sektör çalışanları perşembe günü yarım gün çalışmış olacak, öğrenciler de yarım gün eğitimden sonra derslere ara verecek. Öte yandan 31 Aralık'ı 1 Ocak 2016'ya bağlayan gün cuma günü olacak. Böylelikle çalışanlar hafta sonu izniyle birlikte 3,5 gün tatil yapacak.

Bakanlıktan şu ana kadar resmi bir açıklama yapılmadı ve 31 Aralık perşembe gününün yarım gün tatil olması öngörülüyor.

Yılbaşı, herhangi bir takvime göre içinde bulunulan yılın bitimi ve yeni yılın başlangıcı. Dünyada en yaygın kullanılan takvim olan Gregoryen takvimini kullanan ülkelerde 31 Aralık'ı 1 Ocak'a bağlayan gece yılbaşı gecesi veya yılbaşı akşamı olarak adlandırılır. 1 Ocak Türkiye dâhil, dünyadaki çoğu ülke tarafından kullanılan Miladi takvime göre yılın ilk günüdür. Pek çok kültürde yılbaşı gecesi, özel olarak hazırlanmış yiyecekler ve içecekler tüketilerek, çeşitli eğlenceler düzenlenerek geçirilir.

Hicri Takvimde yılbaşı Muharrem ayının 1'inde gerçekleşir. Hicri Takvim bir Ay takvimi olduğundan 354 güne denk gelir, dolayısıyla Miladi takvime göre yılbaşı her yıl 11 gün önce gerçekleşir. Böylece 2008 yılında Miladi yıl boyunca Hicri takvimde iki adet yılbaşı gerçekleşmiştir. Musevi yılbaşı ise İbranice yeni yıl anlamına gelen Roşaşana'dır. Hamursuz Bayramı'ndan 163 gün sonra kutlanır.

Doğu Ortodoks Kilisesi'nde yılbaşı (İsa'nın sünnet yıldönümüne de denk gelen) 14 Ocak'da kutlanır (Jülyen Takvimine göre 1 Ocak). Ancak en büyük 12 Doğu Ortodoks Kilisesinin sekizi, iki tarihin aynı güne geldiği Güncellenmiş Jülyen Takvimini benimsemiştirler (Bulgaristan, Kıbrıs Cumhuriyeti, Mısır, Polonya, Romanya, Suriye, Türkiye ve Yunanistan). Gürcistan, İsrail, Rusya ve Sırbistan Ortodoks Kiliseleri ise Jülyen Takvimi kullanmaya devam ederler. Çin yılbaşı her yıl ilk kameri ayınının yeni Ay gününde kutlanır, ki bu da kabaca ilkbahara denk gelir. Tam tarihi, Miladi takvime göre 21 Ocak ile 21 Şubat arasına düşer. Çin'de yılın en önemli bayramı konumundadır. İran takviminde yılbaşı Norous (Nevruz) olarak anılır ve ilkbaharın başında kutlanır (20 veya 21 Mart). Tayland, Kamboçya ve Laos'da yılbaşı 13 Nisan'dan 15 Nisan'a kadar kutlanır. Özellikle Tayland'da bu kutlama su dökerek gerçekleşir.