09.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet
Türkiye’nin teknoloji merkezlerinden ASELSAN, yerli tıbbi cihazların geliştirilmesi ve bu alandaki yurt dışı bağımlılığın azaltılması için çok yönlü çalışma yürütüyor. Türkiye’de sağlık teknolojilerindeki dışa bağımlılık yüzde 85 düzeyinde bulunuyor ve bu alanda yılda 2 milyar dolarlık ithalat gerçekleştiriliyor. Yerli üreticiler ise ileri teknoloji gerektirmeyen, katma değeri düşük ürünlere yöneliyor. Bu nedenle ASELSAN’ın savunma alanında sahip olduğu teknolojilerle medikal cihaz ve bileşenlerini geliştirebileceği değerlendirilerek, şirketin faaliyet alanına sağlık teknolojileri de eklendi. ASELSAN’ın sağlık teknolojileri alanındaki öncelikli faaliyet konusu, ‘medikal görüntüleme sistemleri’ olarak belirlendi.
Yerlileştirme projesi
Sağlık Bakanlığı, manyetik rezonans (MR) görüntüleme, bilgisayarlı tomografi, ultrasonografi, dijital röntgen cihazlarının yerlileştirilmesiyle ilgili bir projeyi hayata geçirmek için çaba sarf ediyor. ASELSAN, bu projeye hazırlık olması amacıyla öz kaynaklarıyla “mobil dijital röntgen” ve “yerli MR görüntüleme sistemi” geliştirilmesi projelerini başlattı. Gelecek yıl ürünlerin ilk örneklerinin çıkarılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor.
Yeni iş birlikleri
ASELSAN, bu projelere ek olarak, Türkiye’nin sağlık ekosisteminde faaliyet gösteren yetkin ve start-up firmalarıyla beraber çalışma olanaklarını değerlendiriyor. Bu doğrultuda, defibrilatör (elektroşok) cihazlarında iş birliği yapmak üzere ilk adım atıldı. Bu adımı yaşam destek cihazlarında yapılacak diğer iş birlikleri izleyecek. Tıbbi cihaz alanında, Türkiye içinde benzer iş birlikleri artırılarak devam edecek.
Dışa bağımlılık azalacak
Savunma sanayisi için yürütülen kimi çalışmalarla virüs ve bakterilerin sebep olduğu bazı hastalıkların, sağlık kuruluşlarında hızlı tespitine imkan sağlayan kit ve cihazların geliştirilmesi de amaçlanıyor. Tüm bu çalışmalarla Türkiye’de medikal sanayinin geliştirilmesi ve yurt dışına bağımlılığın azaltılması hedefleniyor.