03.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
SELMA KUNAR DHA
Kazı ekibinde yer alan Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Adak, Ionia’nın önde gelen kentlerinden biri olan ve M.Ö 1100’de kurulan Teos antik kentiyle ilgili bilgiler verdi.
En verimli kentlerden
Teos’ta pek çok yazıt olduğunu kaydeden Adak, “Yazıt açısından Teos, Anadolu’nun en verimli ve yazıtların içeriği açısından en tatmin edici kentlerden biri. Yazıtların değerlendirilmesiyle o kentin sosyal, idari, dini yapısı belirlenebiliyor. Yazıtlar arasında birisi gerçekten çok ilginç. 1.5 metre yüksekliğinde bir mermer stele bir anlaşma yazılmış. Anlaşma 58 satırdan oluşuyor, çok ayrıntılı bir kira anlaşması. Yazıtın içeriğine göre kentin Gymnasium’ndaki Neoslar, Teos’lu bir vatandaştan bir miras edinmişler ve gelir elde etmek için kiraya vermişler” diye konuştu.
‘Hiçbir örneği yok’
Sözleşmede çok sayıda şartın bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Adak, “Kiracının bu şartları yerine getirmesi için 1 kefil gerekiyor. Bu anlaşmanın yürürlüğe girmesi için 6 da şahit istenmiş. Bu yazıt Gymnasium’un yapısını, Neoslar’ın mal sahibi olabildiklerini ve bunları kiraya çıkararak gelir elde ettiklerini gösteriyor. Bu anlamda antik dünyada başka hiçbir örnek yok. Yazıtın neredeyse yarısı ceza formülleriyle donatılmış. Kiracı zarar verirse, arazinin yıllık bakımını yapmazsa, binaları bakımsız bırakırsa ceza ödeyeceği anlatılmış” dedi.