25.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
Türker Karapınar
Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulları, Erken Tunç Çağı, Hellenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait sarnıç, kap, uç ayak, kulp, seramik parçaları, çanak ve çömlek kırıklarının bulunduğu Mersin, Uşak ve Kütahya’daki yerleşim yerlerini 1. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil etti. Mersin’de koruma altına alınan M.S. 330-395 yıllarını kapsayan Geç Roma dönemine ait yaklaşık 1600 yıllık sarnıcın, parsel sahibi tarafından çevresindeki meyve bahçelerini sulamada kullanıldığı ortaya çıktı.
Kurul kararlarına göre, Mersin’in Erdemli ilçesi Kaba Zeytin mevkiinde çevresinde meyve bahçeleri ve yer yer maki bitki örtüsü olan faal haldeki evde inceleme yapan Mersin Müze Müdürlüğü’nde görevli arkeolog ve müze araştırmacı ekipleri, M.S. 330-395 yıllarını kapsayan Geç Roma dönemine ait yaklaşık 1600 yıllık su sarnıcını keşfetti. Sarnıcın eninin 7 metre, uzunluğunun 8 metre ve 2 kademeli olduğu belirlendi. Sarnıcın içinde ve çevresinde, parsel sahibi tarafından meyve bahçelerini sulamak için motor ve hortumlar kullanıldığı görüldü. Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Mersin Müze Müdürlüğü uzmanlarınca tespit edilen alanın, 1. derece arkeolojik sit alanı olarak tesciline karar verdi.
Hellenistik parçalar
Uşak’ın Sivaslı ilçesi Budaklar köyü Dörek Asar Tepe yerleşiminde kahverengi ve kırmızı renkli içe dönük ağızlı makara tutamaklı, baskı bezemeli, üç ayaklı, memecikli ve bezemeli Erken Tunç çağı kaplarının seramik parçaları, kaçak kazı çukurları çevlerinde ince cidarlı çoğunlukla kırmızı renkli Hellenistik ve Roma dönemi seramik parçaları, tarım arazisi olarak kullanılan nekropol üzerinde de Roma dönemi mezar kapak parçaları bulundu. Kütahya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Dörek Asar Tepe Yerleşiminin 1. derece arkeolojik sit olarak tescil edilmesine karar verdi.
Uşak merkez Kapancık köyü tarım arazileri üzerinde ise Erken Tunç ile Orta Tunç dönemine ait yerleşime dair kap, üç ayak ve kulp parçaları bulundu. Kütahya’nın Aslanapa ilçesi Şenişler köyü Kaplı mevkiindeki tarlanın yüzeyinde de Geç Doğu Roma dönemindeki yerleşime ait yoğun çanak çömlek kırıkları, yarısı toprak içinde bir sütun parçası bulundu. Kütahya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Kapancık ve Şenisler köyündeki yerleşim yerlerinin 1. derece arkeolojik SİT olarak tescil edilmesine karar verdi.