03.09.2016 - 10:17 | Son Güncellenme:
15 Temmuz’de darbe girişiminde bulunan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyelerinin kamu kurumlarından söküp atılmasında suça bulaşmamış olanların zarar görmemesi için ihraçlar ve memuriyetten men etme işlemleri Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı 16 kriter çerçevesinde yapılıyor.
OHAL yürürlüğe girmesinden sonra devlet içindeki FETÖ mensuplarının tasfiyesini hızlandıran hükümet, örgütle ilişkisi olmayan ancak bu süreçte zarar görme ihtimali bulunan kamu personelini ayrı tutabilmek için hassas davranıyor. Kurunun yanında yaşın da yanmaması için bakanlıklarda oluşturulan komisyonlar, Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı 16 kriter çerçevesinde hareket ediyor.
İFADELER VE İTİRAFLARDAN
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetin sık sık FETÖ mensuplarının bildirilmesi çağrısı yapmasından sonra kurumlara yapılan ihbarlar da değerlendirmeye alınarak belirlenen kriterlere tabi tutuluyor. Ayrıca gözaltına alınan kişilerin ifadeleri, gizli tanıklar ve itirafların verdiği bilgiler de incelendikten sonra işlem yapılıyor.
Tasfiyeler sırasında suça bulaşmamış ve örgütle organik bağı olmayan kişilerin zarar gördüğü anlaşılırsa hata düzeltiliyor. Çok karmaşık ve kriminal bir yapıyla mücadele sırasında bazı yanlışlıkların yapılabileceği, bildirilmesi halinde hataların düzeltileceği ifade ediliyor.
17/25 ARALIK MİLAT
Kamu kurum ve kuruluşlarında FETÖ tasfiyeleri yapılırken Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı 17/25 Aralık tarihi baz alınıyor. O tarihe kadar Paralel Yapı ile ilişkisi veya sempatisi olmuş kişiler sözkonusu tarihten sonraki tavırlarına göre değerlendiriliyor.
17/25 Aralık’tan sonra örgütle ilişkisini kesmeyen ve organik bağını sürdürenler kamudan ayıklanıyor. FETÖ temizliğinde suistimallere yol açmamak için istihbarat kaynaklarından da yararlanılıyor.
İŞTE O KRİTERLER
Kaynak: Karar gazetesi