28.12.2015 - 14:37 | Son Güncellenme:
Yıkılan binanın site tarafından kurulan komisyonu konuyla ilgili yaptıkları açıklamada, “Maksat binanın sadece yıkılması olsaydı, çok daha kolay ve ucuz yöntemlerle yıkım gerçekleşebilecekti. Olduğu yere oturan bina daha sonra yapılan basit bir müdahale sonunda tamamen yıkılmıştı. Bu durum, binanın sağlamlığı ile ilgili değildir” dedi.
Maltepe'de bulunan Zümrütevler Mahallesi'de 11 katlı riskli bir binanın yıkımında patlatma yöntemi kullanılmıştı. 120 kg dinamit/emülsiyon, bin 780 adet kapsül ve 800 metre fitil yerleştirilen 11 katlı binanın sadece 5 katının yıkılmıştı. 120 kilo dinamitin yıkamadığı o bine kepçeyle yıkıldı.
İŞTE O ANLAR
“BU DURUM BİNANIN SAĞLAMLIĞIYLA İLGİLİ DEĞİL”
Yıkılan binanın site tarafından kurulan komisyonu konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Komisyon tarafından yapılan açıklamada, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Gazi Üniversitesi arasında yapılan protokol göre sitemizde yapılan işlem binanın sadece yıkılması değil; kontrollü vaziyette ve olduğu yere oturtularak yıkılmasıdır. Bu deneme, binanın herhangi bir yöne devrilmeden, çevreye zarar vermeden olduğu yere oturtulması konusunda başarı ile sonuçlandırılmıştır. Ancak patlayıcıların miktarı ve zamanlama hataları yüzünden üst katlarda oturma gerçekleşmemiştir. Bu durum bilim adamlarının araştırıp değerlendireceği bir konudur. Maksat binanın sadece yıkılması olsa idi, çok daha kolay ve ucuz yöntemlerle ve kesin biçimde yıkım gerçekleşebilecekti. Nitekim, olduğu yere oturan bina daha sonra yapılan basit bir müdahale sonunda kendiliğinden ve tamamen yıkılmıştır. Ortaya çıkan bu durum, binanın sağlamlığı ile ilgili değildir. Bu yolda tespitler yapılmış, binanın zemin ve temel sistemlerinden başlayarak, donatı sistemleri ve beton kalitesi yönünden çok yetersiz olduğu bilim adamlarının mütalaası ile tartışmasız biçimde ortaya çıkmıştır” denildi.
“DEPREM OLSAYDI BİNALARDA OLUŞACAK HASAR, BU GÖRÜNTÜ BİÇİMİNDE OLACAKTI”
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Patlatma sırasında yapılan ölçümlere göre, patlama sonunda meydana gelen etkinin depremsel büyüklüğünün 2,6 ile 3.4 arasında olduğu saptanmıştır. Yine bilim adamlarının verdiği bilgiye göre, eğer bölgemizde bu büyüklükte bir deprem olsa idi, binalarda oluşacak hasar, ortaya çıkan bu görüntü biçiminde olacaktı. Türkiye'de yapılacak olan patlatmalı yıkım yönetmeliğinin hazırlanması için Bakanlık tarafından yaptırılan deneysel çalışma sonucunun, işin aslı ve esası araştırılmadan, binaların sağlamlığının göstergesi olarak ortaya atılmış olması, en basit ifade ile sorumsuz ve samimiyetsiz bir yaklaşım biçimidir. Yıkım ile ilgili olarak görsel ve yazılı basındaki, haksız, yanlış ve maksatlı haberlerle ilgili olarak, en hızlı biçimde tekzip girişimlerinde bulunulacak; hakaret, iftira ve isnatlarla ilgili olarak ceza ve tazminat davaları açılacaktır.”
“SONUÇ BİZLER YÖNÜNDEN BAŞARILIDIR”
Sonucun kendileri açısından başarılı olduğunu ifade eden komisyon, “Sayın Bakanımızın, tüm bürokratları ile sitemizi ziyaret etmiş olması; bizleri tanıması ve sorunlarımızı yerinde görmesi açısından son derece verimli olmuştur. Bizler Bakanımız ve Bürokratları ile ilişki kurabilmek ve derdimizi anlatabilmek maksadı ile patlatma deneyi konusuna sıcak baktık. Bu amacımıza da ulaştık. Sonuç bizler yönünden başarılıdır. Yaratılan bu ortamın avantaja dönüştürülmesi için, bizzat Sayın Bakanımız nezdinde girişimlerimiz devam edecektir. Bu güne kadar, sitemizin dönüşümü ile ilgili olarak; doğru, isabetli ve avantajlı sonuçlar yaratmak konusunda açık ve şeffaf biçimde, işbirliği ve el birliği ile çalıştık. Tüm maliklerimizin ekonomik ve fiziki yönden mutlu ve memnun olacağı projeler oluşturduk. Şimdiki çalışmalarımız ise, bu projeyi en iyi ve en hızlı biçimde hayata geçirmek olacaktır. Bizler bu olumsuz faaliyetlerden etkilenmiyoruz. Sizlerden de önemle rica ediyoruz ki; her şeyi çok iyi araştırın, doğru bilgiler aldıktan sonra, kanaat ve kararınızı oluşturun. Faaliyetlerimizi yerinde incelemeniz için her zaman ziyaretlerinizi bekliyoruz. Düşünce ve önerilerinize açık olduğumuzu özellikle ifade etmek istiyoruz” ifadesine yer verildi.