10.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
Türker Karapınar
Evren’den sonra MGK’nın hayatta kalan tek üyesi emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya’ydı. Ağır parkinson hastası olan Şahinkaya’nın da dün İstanbul GATA’da 90 yaşında hayatını kaybetti.
Evren’den sonra Şahinkaya’nın da hayatını kaybetmesi, acıları, işkenceleri ve ölümleriyle akıllarda kalan bir dönemin sorgulandığı 12 Eylül ana davasını da bitirdi.
‘Bizi ancak tarih yargılar’
Evren ve Şahinkaya, 12 Eylül 1980 darbesinden tam 34 yıl sonra Anayasa’da yapılan değişiklik uyarınca yargılanabildi. 4 Nisan 2012’de özel yetkili Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayan dava, ÖYM’lerin kapatılmasından sonra Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Şahinkaya da Evren ve gibi ağır hasta olduğu gerekçesiyle tüm duruşmalara İstanbul GATA’daki odasından sesli ve görüntülü sistemle katıldı. Yatağından yazılı savunmasını okuyan Şahinkaya, şunları söylemişti:
“Kurucu iktidar ve sonrasındaki anayasal organ olan Milli Güvenlik Konseyi üyesiydim. Bu görevimi TBMM’nin faaliyete geçtiği 6 Aralık 1983 tarihine kadar sürdürdüm. MGK’nın suçlama konusu tarihlerdeki her türlü tasarrufu anayasal sayılmıştır ve 1982 anayasasında düzenlenmiştir. Anılan müdahalenin yapılış şekli büyük Türk milletine açıklanmıştır. Müdahalenin ardından kurucu Meclis kurulmuş, yeni anayasa yapmış ve anayasal düzeni halk oyu ile tamamen kurmuştur. Anayasa ile hükme bağlanmış olan konular suç konusu olamaz. Komutanımın, benim ve diğer silah arkadaşlarımın 12 Eylül sonrasındaki tasarruflarından dolayı, yetkisini Anayasa’dan alan yargının bize suç isnat etme ve yargılama yetkisi yoktur. Ben 12 Eylül müdahalesini emir komuta zinciri içinde yapmış Hava Kuvvetleri Komutanıyım. 12 Eylül tüm dünyada tarihi bir olaydır. Tarihi olayları ancak tarih yargılar. T.C. Devleti’nin varlığına karşı tehlikeleri bastırmak TSK’nın görevidir. Sanık sıfatım olmadığını açıklamıştım ve bu kapsamda herhangi bir soruya da yanıt vermeyeceğim.”
Hükümler kesinleşmedi
Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi, davayı 18 Haziran 2014’te bitirdi. Evren ve Şahinkaya, “darbe” suçundan müebbet hapse mahkum edildiler. Mahkeme, Evren hakkında yurtdışı çıkış yasağının devamına ve ayrıca ordudan da çıkarılmasına hükmetti. Bu karar, hem sanıklar hem katılanlar tarafından temyiz edildi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı bugüne kadar tebliğnamesini hazırlamazken, Evren’in ardından Şahinkaya’nın da hayatını kaybetmesi 12 Eylül davasını da bitirmiş oldu.
Yargıtay sürecinde Evren ve Şahinkaya hakkındaki davalar ölüm nedeniyle düşürülecek. Hükümlünün ölümü nedeniyle dava ve cezanın düşürülmesi 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 64. Maddesi’nde düzenleniyor. Maddede, sanığın ölümü halinde kamu davasının düşürülmesine karar verileceği belirtiliyor.
Hükümler kesinleşmediği için Evren ve Şahinkaya’nın rütbeleri de er statüsüne indirilemeyecek. Aileleri de, Evren ve Şahinkaya’nın görevlerinden kaynaklı her türlü mali ve sosyal haklarından istifade edebilecek.