12.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
BAHAR ATAKAN Ankara
Meclis Mülteci Alt Komisyonu’nda çarpıcı açıklamalar yapan Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Ahmet Sarıcan, Suriyeli sığınmacılar arasından nitelikli, yüksekokul mezunu, meslek sahibi 10 bin aileyi vatandaşlığa almak için çalışma yaptıklarını, ancak bunlardan bazılarına şu anda ulaşamadıklarını söyledi. Sarıcan, alt komisyonda özetle şunları kaydetti:
12 BİN SURİYELİ VATANDAŞ: Son 10 yılda vatandaşlığa aldığımız Suriyeli sayısı 12 bin civarında. Sığınmacıların şu anda Türkiye’de kalma, ikâmet izinleriyle zaten vatandaşlığa müracaat etme şansları yok fakat Hükümetimiz gelen sığınmacılarımızdan vasıflı, nitelikli, yüksekokul, fakülte mezunu, meslek sahibi kişilerle alakalı olarak çalışma yapılmasını talep etti.
ÖZEL VERİ TABANI: Göç İdaresi Genel Müdürlüğümüzün bir veri tabanı var yani bu aşağı yukarı 2 milyon 800 bin Suriyelinin kimlik bilgilerinin, meslek bilgilerinin falan yer aldığı bir veri tabanı. Bu veri tabanında Göç İdaresi Genel Müdürlüğü çalışma yaptı; bu kriterlere uygun, vasıflı, nitelikli, meslek sahibi 10 bin civarında aileyi tespit etti ve bu ailelere yönelikk çalışma başlatıldı.
KİMLİKLER GÜNCELLENİYOR: Başlangıçta Göç İdaresi il müdürlükleri o kişilerin kimlik bilgilerini, belgelerini topladı. Bunlara yönelik olarak prosedür hâlâ devam ediyor, tamamlanan dosyalar vatandaşlık komisyonlarında görüşüldü. Tamamı aşağı yukarı o geçiş anında veya daha sonraki kimlik bilgilendirmenin güncellenmesi bağlamında beyana dayalı bilgiler. O bilgilerin doğru olup olmadığı, kişi ‘doktorum’ demiş orada yazdırmış, dolayısıyla doktor mudur, işte onun diploması ve benzeri beyanları, bilgileri teyit edici bilgilerle birlikte bu süreç devam ediyor.
Suriyeli erkeğe eş sınırlaması
Komisyon Başkanı, Ak Partili Atay Uslu, kayıp Suriyelilerin Avrupa’ya geçtiklerini belirterek, “Suriyelilere vatandaşlık konusunda çok cimriyiz. Bana göre en az 250 binini vatandaş yapmalıyız. Bizim bu entelektüel potansiyeli kaçırmamamız lazım” dedi.
CHP’li Şenal Sarıhan, bazı Suriyelilerin birden çok eşleri bulunduğunu belirterek “Çok tartışılan konulardan birisi. Aile ikâmet izni alınıyor, aile ikamet izninde de kişi ikamet izni almış ailesine de bundan dolayı ikâmet izni veriyoruz. Üç tane hanımı var. Ona diyoruz ki: ‘Biz üç hanımı kabul etmiyoruz, bir hanımı kabul ediyoruz’. Hangisini beyan ederse ona aile ikâmet izni veriyoruz” dedi.
Yüksek öğretimde 15 bin öğrenci
YÖK Başkan Vekili Hasan Mandal da Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarında eğitim gören Suriyeli öğrenci sayısı 2011-2012 yıllarında 608 iken, bu sayının günümüzde 15 bine ulaştığını belirtti. Bu öğrencilerin öncelikle tıp, mühendislik ve işletme gibi bölümleri tercih ettiklerini söyleyen Mandal, Türkiye’deki üniversitelerde 392 Suriyeli akademisyenin çalıştığını, bunlar arasında 13 profesör, 15 doçent, 115 yardımcı doçent, 147 öğretim görevlisinin bulunduğunu kaydetti.