06.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
Bünyamin Aygün-Azez
Suriye’de Halep ve kuzey bölgelerine düzenlenen hava saldırıları, bölge halkını göçe zorladı. 10 bin civarında Suriyeli, tüm ihtiyaçları Türkiye tarafından karşılanan Suriye’nin Sucu ve İğde köylerine kurulan 60 bin civarında sığınmacının barındığı kamplara yerleştirildi. Dün bu çadırkente çadır takviyesi yapılmaya başladı. İnsani Yardım Vakfı öncülüğündeki görevlilerin sabah saatlerinden itibaren 7 bölgede kurulu kamplara yeni çadırlar kurmaya başladığı bildirildi. Dünden bu yana gelen 10 bin kişi ile gelmesi beklenen diğer kişilerin de Türkiye’ye geçişlerine izin verilene kadar sınıra yakın noktada genişletilen kamplarda tutulacağı kaydedildi.
Sınır hattında henüz bir yığılma yaşanmamasına rağmen, yoğun güvenlik önlemleri alındı. Yetkililer resmi açıklama yapmazken, Suriyelilerin kabulü ve ihtiyaçları için AFAD Nüfus Hareketi Yönetim Sistemi uygulamaya hazır durumda bulunuyor. Geçtiğimiz yıllarda Kobani’den 3 günde gelen 200 bin kişinin sorunsuz bir şekilde Türkiye’ye girişini sağlayan sistem uluslararası prosedürlere uygun olarak silahtan arındırma, acil su ve gıda yardımı, detaylı arama, sağlık taraması, biyometrik kayıt ve barınma alanlarına transferi süreçlerini içeriyor
En erken pazartesi
Suriyelilerin gelişlerinin tamamlanmasının ardından toplu halde Öncüpınar Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye alınabilecekleri, bunun en erken pazartesi olabileceği kaydediliyor. Ankara’dan gelen İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Tekinaslan ve AFAD yetkililerinden oluşan heyet de dün Öncüpınar Sınır Kapısı çevresinde incelemelerde bulundu.
Suriye’de Esad yönetimi ile Rusya’nın Halep ve kırsalına düzenlendiği hava saldırılarından kaçan Suriyeliler Öncüpınar sınır kapısında toplandı. Kontrollü bir şekilde Türkiye’ye alınan sığınmacılar kamplara yerleştirilirken sınırın diğer tarafında kalanların bekleyişi de sürüyor. Halep’e bağlı Azez kasabası sınırlarındaki Babusselam ve Türkiye sınırına yaklaşık 5 km mesafedeki Harameyn kamplarında toplanan binlerce Suriyeli, işlemlerinin tamamlanmasını bekliyor.
‘Sınırı geçemedim’
İki gün önce Mare köyünden yola çıkarak sınıra ulaşan Fatma Kurbilal, uçakların artık hedef gözetmeden bombaladığından yakınarak Türkiye’ye kaçmak istediğini ancak oturma izni olmasına rağmen sınırdan alınmadığından yakındı. 51 yaşında 5 çocuk annesi Kurbilal, Konya’da 3 yıl oturduğunu, kızlarını görmek için Suriye’ye geldiğini anlatarak şunları söyledi:
“Uzun süre çocuklarımdan ayrı kalınca onları görmek için Suriye’ye kısa süreliğine geldim. Uçakların bombalamasına yakalanacağımı nereden bilebilirdim ki? Şimdi geri Konya’ya dönmeye çalışıyorum ama Türkiye tarafından verilen kimliğim olmasına rağmen içeri alınmadım. Yetkililer, beni içeri alacaklarını ancak bunun birkaç gün süreceğini söylüyor.”
Öte yandan Rus savaş uçakları öğleden sonra Azez ile Halep arasındaki bölgeyi bombaladı. Sınıra 10 kilometre uzaklıkta gerçekleşen patlamalar Türkiye tarafından da duyuldu.