Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

“Yüzleşme”de François Ozon, büyük önem verdiği bir konuyu serinkanlı ve klasiğe yakın bir sinema diliyle izleyicisiyle buluşturuyor

Fransız sinemasının hızlı üreten ve bir sonraki projesini tahmin etmenin çok zor olduğu yönetmeni François Ozon, “Yüzleşme / Grâce à Dieu”de kiliseyle hesaplaşıyor. Gerçek bir davadan yola çıkan filmde, Lyon’da yaşanan kilisedeki pedofili skandalı odakta. Alexandre ailesiyle yaşayan Katolik bir adamdır. Çocukluğunda rahip tarafından uğradığı cinsel istismar hakkında konuşmak ister. Kilise durumu içeride halledemeyince dava açar. Rahibin birçok kurbanı olduğu ortaya çıkacaktır. Ozon, filminde çocukken yaşadıkları tacizden farklı şekillerde etkilenen üç ana karakteri anlatıyor. Bu üç karakter arasındaki geçişler dikiş izsiz ve ustaca. Film, davayı kurbanlar üzerinden etraflıca ele alıyor ve bir kuruma karşı mücadele eden insanları hakkıyla gösteriyor. Bu yıl Berlin Film Festivali’nde yarışan ve Jüri Büyük Ödülü’nü kazanan “Yüzleşme”, Ozon’un yaratıcı bir sinema sergilediği filmlerden değil. Daha ziyade kendisinin büyük önem verdiği bir konuyu serinkanlı ve klasiğe yakın bir sinemaya diliyle izleyicisiyle buluşturmayı hedefliyor. Film, bu amacı tam anlamıyla yerine getiriyor.

Haberin Devamı

Ozon’dan “dava” filmi

Haftanın diğerleri

Gişede başarılı olan aksiyon serisi “Hızlı ve Öfkeli / Fast and the Furious”dan yola çıkan “Hızlı ve Öfkeli: Hobbs ve Shaw / Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw” serinin karakterleri Luke Hobbs ve Deckard Shaw’a odaklanıyor. Başrollerinde Dwayne Johnson ve Jason Statham’ın bulunduğu, yan rollerde ise Idris Elba, Vanessa Kirby ve Helen Mirren’ı takip ettiğimiz film, Hobbs ve Shaw’un bir düşmana karşı güçlerini birleştirmesi üzerine. Film, beklenmedik kişilerin iş birliği izleğini takip ediyor. Ana akım aksiyon sinemasının bir örneği olarak eleştirmenlerden ortalama üstü yorumlar alan film, serinin hayranlarına hitap ediyor.

Neslihan Yıldız Alak’ın imzasını taşıyan komedi “Ölü Yatırım”, mezarcılık yapan iki kardeşe odaklanıyor.

Cüneyt İnay’ın yönettiği komedi “Geniş Aile Komşu Kızı”, 2015’de başlayan “Geniş Aile” serisinin üçüncü filmi. Yapımın başrollerini Ufuk Özkan ve Bülent Çolak paylaşıyor.

Haberin Devamı

“Luis ve Uzaylı Dostları / Luis and the Aliens”, Almanya yapımı ve çocuklara hitap eden bir animasyon. Yönetmenliğini Christoph Lauenstein ve Wolfgang Lauenstein’ın üstlendiği film, yalnızlık çeken ve uzaylılarla arkadaş olan Luis’yi merkeze alıyor.

“Jinna: Karabasan”, Ebru Delibaş’ın imzasını taşıyor ve bir akıl hastanesini araştıran bir gazetecinin başına gelenleri konu alıyor.

Ozon’dan “dava” filmi

Ozon’dan “dava” filmi