New York’ta bir Türk partisi

16 Nisan 2024

Tam yedi yıl önce, New York’ta bir döneme damga vuran Studio 54 gece kulübünün kurucularından Ian Schrager’ın yeni oteli, Public’in açılış partisine katılmıştım.

New York Moda Haftası’nın ilk gecesiydi.

Mert & Marcus olarak tanınan dünyaca ünlü moda fotoğrafçıları, gururumuz Mert Alaş ve Marcus Piggott’ın kariyerlerinin 20. yılı şerefine Taschen yayınevinden çıkan, sınırlı sayıda basılan kitaplarının lansmanıydı.

Kardashianların ana kraliçesi Kris Jenner ve kızları Kim Kardashian ve Kendall Jenner’a, Bella-Gigi Hadid’den Adriana Lima’ya, Nicky Minaj’dan Cindy Crawford ve kızı Kaia Gerber’e moda ve celebrity dünyasının farklı jenerasyonlarından ünlü isimler oradaydı.

Şimdi ise daha önce birebir röportaj yapma şansım olan Studio 54’ün kurucusu Ian Schrager’ın Public otelinin en üst katındayım, Türkiye’den birçok tanıdık isimle birlikte.

Bir Türk markasının Momo’nun Public The Roof’taki pop-up partisi için, Gabriel Liberty ve Tankut Karakurt’un müzikleri

Yazının Devamı

Modada 60'lar etkisi

14 Nisan 2024

Geçmişe özlem dönem dönem moda dünyasının hatlarını belirliyor. Şimdi de popüler kültürün de etkisiyle 60’ların modası geri geldi. Peki ama en çok neler öne çıkıyor?

Kabul etmek lazım, sadece moda değil, tüm dünya çalkantılı bir süreçten geçiyor. Belki de bunun etkisiyle, rahatlık arayışı içinde, giderek daha nostaljik bir ruh hâli içindeyiz. 

Şimdi modada görüyoruz, 60’ların modası geri geldi. Sofia Coppola’nın Elvis Presley’nin hayatını ilk kez Priscilla Presley’nin gözünden anlatan, “Priscilla” filminde de en net şekilde gördüğümüz 60’ların trendleri şimdi internette yapılan aramalarda da yükselişte. 

60’ların stil ikonları Mary Quant ve Jane Birkin’in yakın zamanda hayata veda etmelerinin de etkisi var mutlaka. Peki ama 60’ların modasında ilk neler akla geliyor? 

Sofia Coppola’nın 2023 yapımı “Priscilla” adlı filminde Priscilla Presley’nin saç modelinden elbisesinin rengi veya odasındaki duvar

Yazının Devamı

Liseli mucitlerden örnek proje

11 Nisan 2024

Lise öğrencileri tarafından kurulan Tech4Peace robotik takımı, FIRST Robotics Competition Bosphorus Turnuvası’nda en büyük ödül Impact Award’u kazandı.

Kaan Yalman sayesinde haberim oldu, Tech4Peace, 17-20 Nisan tarihlerinde ABD Houston’da düzenlenecek FRC Dünya Şampiyonası’nda Türkiye’yi temsil etmeye hazırlanıyor.

2019 yılında Açı Lisesi öğrencileri tarafından kurulan takım, bölgesel etkinlikleri 2018 yılından beri Türkiye’de Fikret Yüksel Vakfı tarafından organize edilen FIRST Robotik Yarışması’nda 8 ülkeden 51 takımın arasından sıyrıldı.

Takımın sloganı: “More Than Robots – Robottan Ötesi”.

FRC’nin en büyük ödülü olan Impact Award, son 3 yılda bilim, teknoloji ve mühendislik alanlarını sevdirme, yaygınlaştırma, teşvik etme amaçlarını en iyi şekilde gerçekleştiren ve toplum için yaptıkları çalışmalarla ölçülebilir etki yaratan takıma veriliyor.

Yedi ülkede gerçekleşen 171 bölgesel şampiyonadan finale gitme hakkı kazanan takımlar, her yıl

Yazının Devamı

Bir kitap önerisi

9 Nisan 2024

Charles Spencer, Kraliçe’nin vaftiz çocuklarından biri olarak hayata şanslı başladı.Kendisi, Prenses Diana’nın erkek kardeşi.Diana’nın cenazesinde William, Harry ve Charles ile birlikte yürüyen, Diana’nın BBC Panorama röportajına kadar hayatını değiştiren birçok anına neden olan isim.Ayrıcalıklı bir dünyadan geliyor, ama şimdi çocukluk travmalarını yazdığı son kitabı ‘Çok Özel Bir Okul’ ile gündemde.Evet, kitabın yayımlanması Kral Charles ve Galler Prensesi Kate’in hastalıklarının açıklanmasına denk geldi.Yine de anında çok satanlar listelerinin ilk sıralarına tırmandı.Charles Spencer’in çocukluğunda yatılı okulda yaşadığı tacizleri, travmaları büyük bir samimiyetle anlattığı kitabı gerçekten de çarpıcı.1972’de henüz sekiz yaşındayken gönderildiği yatılı okul, Maidwell Hall’da yaşadıklarını okurken tüyleriniz diken diken oluyor, üzülmemek mümkün değil. Spencer, “Bir şekilde yetersiz kaldığım için evden gönderildiğimi hissettim” diye yazıyor

Yazının Devamı

Bay Sinema’nın ardından

4 Nisan 2024

Türk sinemasının en önemli isimlerinden biri Türker İnanoğlu.

‘Bay Sinema’ olarak da biliniyor.

Benim için ise çocukluğumun önemli kahramanlarından, Türker Amca.

Gülşen Abla’nın 50 yıllık eşi, Zeynep ve İlker’in babası.

Hiç unutmuyorum, ilk 1980’lerin sonunda ben daha ilkokuldayken, Türkiye’de özel televizyon kanalları henüz kurulmamışken, çizgi film videolarıyla kalbimi kazanmıştı.

Betamax yıllarıydı, daha VHS bile yoktu ama Ulusal Video’nun videoları en büyük eğlencemizdi, cep telefonlarının da olmadığı o yıllarda.

1990’larda ise daha meraklı bir çocuğa dönüştükçe, anlattıklarını heyecanla dinlemeye başlamıştım, film gibiydi.

Yazının Devamı

Bir devrin sonu

2 Nisan 2024

Çağdaş sanat dünyasının da Miami’ye tepeden baktığı yıllarda Art Basel’i Miami’ye getiren 3 önemli koleksiyoner aile vardı: Rubell, Margulies ve de La Cruz.Rosa de La Cruz, hayatı boyunca eşi Carlos de la Cruz ile birlikte sanat koleksiyonculuğu yaptı ve sanatçıların haklarını savundu. Miami’nin çehresini değiştirmeye ve şehri uluslararası bir kültürel destinasyon haline getirmeye yardımcı oldu.Binlerce sanat eseri topladı ve 2009 yılında Miami Design District’te koleksiyonlarını halka açık olarak sergileyen ücretsiz bir müze olan de la Cruz Koleksiyonu’nu açtı.

Çok yakın bir zamanda 30 bin metrekareye yayılan müze kapandı.Oysa kendisinin desteklediği sanatçıların birçoğunun değeri ve beğenisi arttı.

Rosa de La Cruz Şubat ayında vefat etti, Mart ayında kendisi için sanat dünyasının da katıldığı bir anma töreni yapıldı.Bir sanat kurumu olarak görülmeye başlanan ise aslında artık vefat etmiş tek bir bireyin tutku projesiydi.

Şimdi ise tüm koleksiyonu bir müzayede evi tarafından satılacak.

Ayrıca mirasçılarının

Yazının Devamı

Moda dünyasında sandalye kapmaca devam ediyor

31 Mart 2024

Valentino’nun kreatif direktörü Pierpaolo Piccioli, 25 yılın ardından modaevinden ayrıldı. Tam bir hafta sonra ise Gucci’nin önceki yıldız tasarımcısı Alessandro Michele bu göreve atandı.

Geçen hafta Valentino’nun kreatif direktörü Pierpaolo Piccioli’nin 25 yılın ardından modaevinden ayrılacağının açıklanmasıyla yine sandalye kapmaca oyunu geldi akla. Yine yeniden başka bir modaevinden bir yıldız tasarımcı mı transfer edilecek konuşmaları başladı, listeler bile yapıldı. 

Bu arada bazı moda yazarları, bunun artık demode olduğunun altını çizdi.  Modaevleri de maliyetleri düşürmek için yıldız isimler yerine daha genç yeteneklere şans vermeyi tercih ediyor; artık sandalye kapmaca devri bitti, diyenler oldu. Ama tam 1 hafta sonra beklenen açıklama geldi: Gucci’nin önceki yıldız tasarımcısı Alessandro Michele, İtalyan modaevi Valentino’nun kreatif direktörlüğüne atandı. Tam da Gucci’nin sahibi Kering’in, Valentino’nun ve aynı zamanda Beymen’in de sahipleri olan Katarlı yatırım fonu Mayhoola’dan yüzde 30 hisse

Yazının Devamı

‘Genç Yetenekler’in başarıları gurur veriyor

28 Mart 2024

Mütevelli Heyeti üyesi olmaktan onur duyduğum Çağdaş Eğitim Vakfı’nın “ÇEV Sanat Genç Yetenekler” projesi, Berrin Yoleri öncülüğünde, Fazıl Say, İbrahim Yazıcı, Bülent Evcil ve Mehmet Yasemin’in desteğiyle 15 yılda büyük yol kat etti.  

Uluslararası başarılara sahip üstün yetenekli genç müzisyenlere destek oldu.  

2009’da Aya İrini’de Ebru Ceylan’ın objektifinden “Kutup Yıldızı” sergisi ve mini konserle temeli atılan bu harika projenin amacı, Türkiye’den dünya çapında sanatçılar çıkarmak, Türkiye kültürünü ve sanatını dünyaya tanıtmak.  

ÇEV Sanat, destek verdiği her üstün yetenekli öğrencinin farklı ihtiyacı olduğuna inanıyor ve her öğrenciyle birebir ilgilenerek ihtiyaçlarına özel yardımda bulunuyor.  

Aslında “ÇEV Sanat Genç Yetenekler” projesinde, gençler birbirleriyle rekabet içinde değil, tam tersine büyük dayanışmayla büyüyorlar; birbirlerini alkışlıyor,

Yazının Devamı