R

5 adımda Patara Antik

Kenti’nin görkemini keşfedin

KAYDIR 6657A1DD-6E78-429E-89FB-338B6D446723 Created with sketchtool.

Cumhurbaşkanlığı tarafından Türkiye’nin “2020 Turizm Yılı” teması olarak ilan edilen Likya Birliği’nin başkenti Patara, Türk bilim insanlarının özverili çalışmaları sayesinde 32’nci yılına giren kazı çalışmalarıyla hem medeniyetler beşiği olan Anadolu’nun kadim geçmişine ışık tutuyor hem de dünya kültür mirasına katkı sağlıyor. Peki Patara Antik Kenti’nin Antik Çağ’dan günümüze taşıyan görkeminde neler var? Hep birlikte keşfedelim.

Bilim insanlarının büyük emeği

Antalya'nın Kaş ilçesinin Kalkan beldesi yakınlarında bulunan Likya Birliği ve Eyaleti'nin başkenti Patara’da, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 1988 yılında Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Klasik Arkeoloji Bölümü kurucusu Prof. Dr. Fahri Işık başkanlığında başlattığı kazılar, 2009’dan bu yana Prof. Dr. Havva İşkan Işık liderliğinde sürdürülüyor. Bilimsel kazı çalışmaları; arkeologlarla birlikte epigrafi, nümizmatik, jeoarkeoloji, jeofizik, antropoloji, restorasyon, mimarlık ve su yapıları mühendisliği gibi farklı bilim dallarından bir ekiple devam ediyor.

Hangi yapılar öne çıkıyor?

Patara; tümü ayakta duran tiyatrosu, liman caddesi, liman tapınağı, liman deposu, Tepecik erken yerleşimi, farklı dönemlerde inşa edilen çiftli surları, Delikkemer aquaduktu, beş hamam yapısı, bazilikası, 10 kilisesi, 10 tapınak mezarı, yüzyılın yazıtbilim anıtı denilen Yol Anıtı/Monumentum Patarense’si ve daha sayısız yapısıyla Anadolu’nun önemli antik kentleri arasında yer alıyor.

Patara Meclis Binası

Patara'nın en önemli sembol yapılarından biri olan Meclis Binası, Montesquieu'nün "en mükemmel Cumhuriyet Modeli'ne sahip olduğunu" yazdığı Likya Birliği'nin de toplantı yapısıdır. Bu Birlik, ABD'nin anayasasına temel oluşturan unsurlardan biri olarak siyaset tarihinde öne çıkar

Antik Çağ'dan Günümüze Bir İmparator Feneri

Prof. Dr. Havva İşkan Işık liderliğinde sürdürülen kazılar; aynı zamanda Antik Çağ’dan kalan Patara Deniz Feneri’nin ayağa kaldırılma çalışmalarına da odaklanıyor. Süreç sonunda, Patara İmparator Nero Deniz Feneri'nin ışığı, antik kentin görkemine de sembolik bir anlam katmış olacak.

Patara’nın görkemi kültürle doğayı birleştirmesinde

Sadece kültür değil, zengin florası ve faunası içinde çok sayıda endemik türünü barındıran Patara, doğal mirası ile de son derece özel bir statüye sahip. 12 kilometre uzunluğundaki Patara plajı ise nesli tükenme tehlikesi altında olan Caretta caretta kaplumbağalarının önemli yuvalama alanları arasında yer alıyor.

Türkiye İş Bankası, iştiraklerinden Şişecam ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) ile birlikte Patara Antik Kenti’nde yapılan kazı çalışmalarına 2016 yılından bu yana desteğini sürdürüyor.  

Şimdi daha fazlasını keşfet

Advertisement