Gündem Asgari ücret ne zaman belli olacak? 2020 Asgrari ücret ne kadar olur?

Asgari ücret ne zaman belli olacak? 2020 Asgrari ücret ne kadar olur?

05.12.2019 - 15:25 | Son Güncellenme:

Yeni yılda asgari ücret miktarı ne kadar olacak? Aralık ayının başlamasıyla birlikte gündemden düşmeyen asgari ücret ne zaman belli olacak? Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını 2 Aralık 2019 günü tamamladı. Peki 2020 Asgari ücret miktarı hakkında açıklama yapıldı mı?

Asgari ücret ne zaman belli olacak 2020 Asgrari ücret ne kadar olur

2020 Asgari ücret için görüşmeler başladı. İlk toplantısı geride kalan asgari ücret görüşmelerinin ikinci ve üçüncü toplantı tarihi de belirlendi. Milyonlarca vatandaşı etkileyen asgari ücret toplanlatıları 10 Aralık ve 17 Aralık'ta da yapılacak. Peki 2020 Asgari ücret tahminen ne kadar olacak?

Haberin Devamı

2020 ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLUR?

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için aylık brüt 2 bin 558 lira 40 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 20 lira 90 kuruş olarak uygulanıyor.

2020 Asgari ücret ise Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat diğer işçi konfederasyonları ile ortak çalışma başlattıklarını kaydederek, "Onlardan kendi çalışmalarını birlikte değerlendirip bir rakamla ortaya çıkacağız. İşsizlik bahane edilerek asgari ücret tespitinin aşağılarda belirlenmesi konusu kabul edilemez. Umuyorum ki, bu asgari ücret çalışanlarımızın beklentilerine cevap verebilecek şekilde sonuçlanacaktır" dedi.

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ise, önceliklerinin mevcut istihdamının korunması ve ilerleyen sürelerde artırılması olduğunu söyleyerek, "2020-2021 hedeflerini dikkate almadan bizim için bir rakam söylemek çok mümkün değil" diye konuştu.

Haberin Devamı

2020 ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

2020 Asgari ücret, ikinci ve üçüncü toplantı sonrasında netleşecek. Asgari ücret için ikinci toplantı 10 Aralık'ta yapılacak, üçüncü toplantı ise 17 Aralık'ta.

ASGARİ ÜCRETLİLERİN HAKLARI NELERDİR?

Zamanında ücret ödemesi

Kanunlara göre; ‘asgari ücret’, bir insanın en temel ihtiyaçları olan, beslenme, barınma, giyim, ısınma, ulaşım gibi ihtiyaçlarını karşılamasına yetecek şekilde düzenlenen, bir çalışana verilebilecek en düşük ücret anlamına geliyor. Asgari ücretin altında eleman çalıştırmak yasak. 4857 sayılı kanun kapsamında koruma altına alınan asgari ücret ödemeleri, en geç bir ay içerisinde yatırılmak zorunda.

Asgari ücretli, ücretin gecikmesi veya hiç ödenmemesi halinde iş akdini feshetme ve kıdem tazminatı talebinde bulunma hakkına sahip. Diğer yandan çalışan, ücretinin eksiksiz yatırılmasını isteme hakkına sahip. Maaşı eksik ya da geç yatırılan işçi hukuki yollara başvurabilir. Deneme süresi yasal olarak var evet. Ama ‘deneme süresi’ adı altında sigortasız işçi çalıştırılması kanuna aykırı bir durum.

Kıdem ve ihbar

Kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı, asgari ücretle çalışan işçilerin temel haklarından birisidir. Haksız yere işten çıkarılan ya da kurum kaynaklı bir problemden dolayı kendi isteğiyle işten ayrılan işçiye kıdem tazminatı ödenir. Burada işçinin en az 1 yıl aynı işyerinde çalışıyor olması gerekir. Bu da 2019 yılı için en az 2.538 lira ödeme anlamına geliyor. Ayrıca işten çıkarma ya da işten ayrılma sürecinde belli bir süre önceden karşı tarafa bildirilmesi gerekir. Bu bildirilmezse işçiye, çalışma süresine göre 2-8 haftalık ücret karşılığı ihbar tazminatı da ödenir.

Haberin Devamı

 Deneme sürecinde sigorta

Yasaya göre; deneme süresi en fazla 2 ay. Bu süre toplu iş sözleşmeleriyle 4 aya kadar uzatılabilir. Deneme süresi bir işçinin işyerine ve işine uyum sağlayıp sağlayamayacağının anlaşılması için geçen süredir. Ancak bunun sigortayla bir ilgisi yok. Bazı işverenler işçileri sigortasız çalıştırmak için deneme süresini bahane edebilir. Ancak işverenlerin bu tutumu yasa dışıdır. İşveren mutlaka SGK’ya bildirim yapmalıdır.

Yazarlar