Gündem‘Milli Mücadele’ çizgi roman oldu

‘Milli Mücadele’ çizgi roman oldu

27.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kurtuluş Savaşı’nın öyküsü, ‘Uçak Gemisi’ adıyla çizgi roman oldu. Mehmet Perinçek ve Alper Pala’nın yazdığı, Yıldırım Örer’in çizimlerini yaptığı kitapta, Büyük Taarruz’la ilgili bilinmeyen gerçekler anlatılıyor.

‘Milli Mücadele’ çizgi roman oldu

Dr. Mehmet Perinçek ve Alper Pala, Rus ve Türk arşivlerinden ilk kez ortaya çıkartılan belgelerle, Kurtuluş Savaşı’nın bilinmeyen bir gerçeğini çizgi roman olarak kaleme aldı.

‘Uçak Gemisi- Büyük Taarruz’un Meçhul Denizcileri’ başlığını taşıyan çalışma, Kurtuluş Savaşı döneminde Almanya’dan alınan uçakların Sovyet Rusya üzerinden gemilerle gizli şekilde Türk kıyılarına taşınması ve Büyük Taarruz’a yetiştirilmesini konu alıyor. Yıldırım Örer’in çizimlerini yaptığı eserin sunuşunu ise Prof. Dr. İlber Ortaylı kaleme aldı.

Büyük Taarruz’la ilgili bilinmeyen tarihi gerçeklerin çizgi roman karakterleriyle anlatıldığı kitabın içeriği hakkında bilgi veren Dr.Perinçek, “Uçak Gemisi, gerçek olaylardan hareketle yazıldı. Türk ve Rus arşivlerinden birçok belgeden ve o zamanın tanıklarının anılarından faydalanıldı. Senaryo konusunun geçtiği merkez olan Trabzon’a gidildi. Gerçek olaylara dayalı ancak kurgu bir eser ortaya çıkardık” diye konuştu.

30 Ağustos Zaferi’nde Türk denizcilerinin büyük katkılarının olduğunu söyleyen Perinçek, “Kitabımız; ‘Büyük Taarruz’un Meçhul Denizcileri’ alt başlığını taşıyor. Büyük Taarruz, bir kara savaşı. Denizciler nereden çıktı denilebilir. Dikkati çekmek istediğimiz nokta da bu. 30 Ağustos Zaferi’nde Türk denizcilerinin büyük katkısı var. Sovyet Rusya’dan ciddi miktarda silah ve mühimmat gemilerle Kurtuluş Savaşı’na getiriliyor. O meşhur fotoğraf vardır. Kağnılarda mermi, cephane taşıyan kadınlar. İşte o mermiler Türk denizcilerinin büyük zorluklarla getirdiği askeri mühimmattır. O ‘Meçhul Denizciler’ olmasaydı, Büyük Taarruz’da olmazdı” dedi.

Yazarlar da rol aldı

Çalışmada gerçek kahramanların yanı sıra hayali olanların da olduğunu söyleyen Perinçek şöyle devam etti: “Adil Kaptan gerçekten yaşamış bir karakter. Kıdemli denizci yüzbaşı. Ama üzerine biz birçok şey de kattık. Yılmaz Teğmen de tiyatro bilimci, yazar, yönetmen Özdemir Nutku’nun babası Emrullah Nutku’dan esinlenilmiş bir karakter. Alper ile birlikte figüran olarak rol aldık. Yıldırım Örer, ikimizi senaryoda yer alan iki karakter olarak çizdi. Bir de fragman hazırlandı” dedi.

Haberin Devamı

‘Dünyada bir ilk’

Çalışmanın tarihi gerçeklerin kurgulanarak anlatıldığı ilk çizgi-senaryo olduğunu dile getiren Mehmet Perinçek, “Bu terimi biz koyduk. Basılmış film senaryoları var ya da filmlerin basılmış storyboardları da. Ancak senaryo formatında yazılıp boşlukların çizimlendirildiği dünyada ilk. 5 yıldır bu eser üzerinde uğraşıyoruz. Çizimlerinin yapılması da bir yıl sürdü. Gerek dönemin Alman Borsası ve uçaklarıyla ilgili, gerek yurtiçi ve yurtdışı dönemsel silahlar ve kıyafetlerle ilgili olarak derinlemesine fotoğraf arşiv taraması yaptık” dedi.

‘Fedakâr savaşçılar’

Prof. Dr. İlber Ortaylı ise çalışma için şu sunuş yazısını kaleme aldı: “Uçak Gemisi’, Mütareke döneminin ve İstiklâl Savaşı’nın resimli öykü biçiminde nakledilişidir. Her yaştan insana hitap ediyor ve okunması yararlı olacaktır. İstiklâl Savaşı sırasında Türkiye Meclis hükümetinin tek bir müttefiki vardı: Sovyet Rusya. İhtiyacımız olan cephane, silah ve mühimmat buradan geldi. Tabii her şeyin oradan temini mümkün değildi. Bu nedenle gayet zor mekanizmalar, destekler ve vergilerle dışarıdan da uçak almak zorunda kalmıştık. Çünkü devraldığımız donanma yaralı bir haldeydi. ‘Uçak Gemisi’nde bu bahriyenin, Türk deniz kuvvetlerinin İstiklâl Savaşı sırasındaki macerasını görüyoruz. Bu ilginç bir donanmadır. Takadan kruvazöre kadar hepsi aynı zorluklarla boğuşmuş ve hepsi aynı derecede rol oynamıştır. Ayrıca hepsinin arkasında büyük bir fedakârlık ve savaşçılık yatmaktadır.”