İkinci tur oylamalarının güzel gittiğini belirten Başbakan Yıldırım, Kılıçdaroğlu’nun Bahçeli’yi ziyaretini değerlendirirken, “Doğrusu, bir taktik hamlenin MHP seçmeni üzerinde etkisi olmaz” yorumunu yaptı
Sizce vatandaşın tavrında ne belirleyici olacak?
Çok önemli ve zor bir soru. Bu soru ile karşı karşıya kalacağız. Türkiye gündeminin şu anda iki konusu var, terör ve ekonomi. Sıralama yaparsak bazen biri, bazen biri öne çıkıyor. Nihai kertede, terörün ülkemiz için ekonomimizden çok daha hassasiyet arz ettiğini görüyorum. Devlet terörle mücadele ediyor. Vatandaş görüyor. Terörle mücadeleye destek yüksek. Türkiye genelinde de, Doğu ve Güneydoğu’da da kayda değer ölçüde destek var. Bizim için önemli bir güç kaynağı. Bu destek, verdiğimiz mücadelenin anlamlı ve yerinde olduğunu gösteriyor. Orta ve uzun vadede, Türkiye’nin terörle mücadelede gücüne güç katacak bu değişiklik. İstikrar ve güçlü bir yönetim olacak. Zamanı etkin kullanacak.
Ankette sıkıntı yok
Referandum konusunda anketler ne diyor?
Ben anketleri kendim yaparsam inanırım.
Sizin anketiniz ne diyor?
Bir sıkıntı yok.
Referandum sürecinde terörle mücadele nasıl gidecek? Mitingler yapılır mı?
Terörle mücadele birinci önceliğimiz. Asimetrik saldırılara karşı tedbirlerimizi alacağız, alıyoruz. Daha da sıkılaştırarak alacağız. Tehdit her yerde var. Hiçbir ülke güvenli değil. Avrupa’dakilerin rahat olduğunu mu düşünüyorsunuz?
MHP ile birlikte miting yapar mısınız?
Bunları konuşmadık, konuşmadığımız bir şey hakkında fikir yürütmemiz olmaz.
‘FETÖ’cüler işten sıyrılma gayretinde’
Reina saldırısının arkasında yabancı gizli servis var mı?
Soruşturma devam ediyor, bunun için şu anda erken. Emniyet güçlerimiz teröristi konuşturmaya çalışıyorlar.
Rus Büyükelçi suikastı ile ilgili yeni bir gelişme var mı?
Bir takım şeyler var. FETÖ’cüler bunu El Nusra yaptı gibi göstermeye çalışıyor. Ama ilk günden El Nusra açıklama ile bunu yalanladı. FETÖ’cülerin bu işten sıyrılma gayreti var.
‘AB’ye girmiş gibi muamele görmeliyiz’
Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Kıbrıs görüşmeleri için Cenevre’de, gelişme var mı?
Şu anda görüşmelerde birbirlerini yokluyorlar. Kim ne kadar isteyecek? Olgunlaşma olursa, görüşmeler daha üst düzeye taşınır. Sorun görmüyoruz, bizim görüşümüz çok net. Kıbrıs’ta 60’lı 70’li yıllardaki duruma dönülmemesi için Türkiye’nin etkin garantisi ve güvenlik konusu tartışma dışındadır. Yönetimin adil olması, topluluklarının haklarının teminat altına alınması, dörtlü özgürlüğün sağlanması. Bütünleşik Kıbrıs’tan bahsediyoruz. Bu anlaşma sağlandığı zaman Türkiye, Kıbrıs bakımından AB’ye girmiş gibi muamele görmeli.
‘İLİŞKİLERİN DÜZELMESİ İÇİN ABD ÜÇ SOMUT ADIM ATMALI
Trump ile temas oldu mu?
Danışmanım İhsan Durdu’yu devir teslim töreni için davet ettiler.
Trump dönemi, Obama’dan daha mı olumlu olacak?
Verdiği mesajlar öyle. Bekleyelim, görelim. Ama mesajları olumsuz değil. Tarzın değişeceğini düşünüyorum. ABD yönetiminin Suriye, Irak politikalarındaki olumsuz tutumunun değişeceğini düşünüyorum. Bölgedeki varlığının etkisizleştiğini söylüyorlar. Bu bölgedeki politikalarda, Türkiye ile daha yakın çalışacağını söylüyor. Bunlar güzel şeyler.
Fethullah Gülen’in suikast ile ilgili sözleri var, ek önlem alıyor musunuz?
Öyle gizemli laflar ediyor, şifreli konuşmayı seviyor.
Yeni yönetim Gülen’i iade eder mi?
Yeni ABD yönetiminin, Türkiye ile ilişkilerini düzeltmesi için üç somut adım atması gerekiyor. İlişkilerimizi olumsuz noktaya getiren FETÖ terör örgütünün başını bize iade etmesi lazım. Hukuki süreci hızlandırmalı. PYD-YPG ile işbirliğini, silah vererek desteklemeyi bırakması lazım. Bir terör örgütü ile bir diğer terör örgütü yok edilemez. ABD yıllardır NATO’da ortağımız. Terörle mücadeleyi yanlış muhataplarla yapmamalı, Türkiye ile yapması lazım. Yeni yönetimin bu düşüncede olduğunu işitiyoruz. Türk halkının ABD konusunda çok olumsuz bir algısı var. 15 Temmuz’da derinleşen bu olumsuz algıyı düzeltmek için gözle görülür adımlar bekliyoruz. ABD son zamanlarda Fırat Kalkanı ve DEAŞ ile mücadele konusunda daha olumlu yaklaşıyor. Türkiye, Rusya ve kısmen İran’ın aldığı inisiyatifi desteklemek konusunda bizimle birlikte hareket etmek istiyorlar. Bu da önemli bir şey... Rusya ile kapsamlı askeri angajman sayılacak anlaşma yaptık. Hava harekâtları için, tatsız bir olay yaşanmasın diye. Diğer koalisyon ülkeleri ve ABD için de benzer çalışmalar yapılıyor.’