15.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
DAMLA GÜLER - SAVAŞ AKIN - KENAN TUNÇ İstanbul
Twitter’daki Fuat Avni isimli kullanıcının tweet’leriyle duyurduğu cemaate yönelik operasyon dün sabah saatlerinde gerçekleşti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “devletinin egemenliğini ele geçirmek amacıyla örgütsel yapı oluşturmak” iddiasıyla 31 kişi hakkında çıkardığı gözaltı ve arama kararı üzerine Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı canlı yayında, Samanyolu Tv Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, eski polis müdürleri ile Samanyolu TV’de yayınlanan Tek Türkiye ve Sungurlar adlı dizinin yapımcı ve senaristlerinin de arasında olduğu 12 kişi gözaltına alındı.
Gazete önünde protesto
İstanbul başta olmak üzere 13 ilde, 31 kişi hakkında alınan gözaltı kararının ardından polis ekipleri, dün sabah erken saatlerde Zaman Gazetesi ve Samanyolu Tv’ye gitti. Polisi, gazete ve televizyonun önünde operasyonu protesto etmek için toplanan yüzlerce kişi karşıladı. Dumanlı’yı gözaltına almak isteyen polisler, evrak eksikliği nedeniyle gözaltı yapamadan gazeteden ayrıldı.
Aynı saatlerde Üsküdar’daki Samanyolu Tv binasında, televizyonun Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, bina önünde açıklama yaptıktan sonra gözaltına alındı. Karaca, sağlık kontrolünden sonra emniyete götürüldü. Hakkâri eski Emniyet Müdürü Tufan Ergüder, Beylikdüzü Yakuplu’daki evinde gözaltına alınırken, Siirt eski Emniyet Müdürü Mutlu Ekizoğlu ise avukatıyla emniyete teslim oldu. Eski İstanbul Asayiş Şube Müdürü Ertan Erçıktı ile Samanyolu Tv’de yayınlanan ‘Tek Türkiye’ adlı dizisinin yapımcısı ve senaryo ekibi de gözaltına alındı.
‘Google’dan öğrendik’
Samanyolu TV’de yayınlanan “Tek Türkiye” dizisi senaristi Makbule Çam Alemdağ, Van’da; Sungurlar dizisinin yapımcısı Salih Asan ile yönetmeni Engin Koç da Eskişehir’de sabah saatlerinde evlerinde gözaltına alındı. Üç kişi, İstanbul’a gönderildi.
Yönetmen Koç’un avukatı Turgay Balaban, müvekkilinin ’silahlı terör örgütü üyesi olmak’ iddiasıyla suçlandığını söyledi. Gözaltı kararındaki radikal ’Tahşiye’ grubunu kendisinin ve müvekkili Engin Koç’un ilk defa duyduğunu ifade eden avukat Balaban şunları söyledi:
“Türkiye tarihinde belki ilk defa çekilen biz diziden dolayı bir yönetmenin gözaltına alındığı gördük. Tahşiye grubunu ilk defa duyduk. Müvekkilim de bu kelimenin ne olduğundan haberdar değildir. Bana sordu. Ben de o an Google’a bakarak Tahşiye grubunun ne olduğuna dair bilgi sahibi oldum.”
Yapımcı Salih Asan’ın eşi Şengül Asan da polislerin sabah ezanı okunurken geldiğini söyleyerek “Polis arkadaşlar sağ olsunlar güzel davrandılar. 06.00’da gelip 06.50’de evden çıktılar. Eşim namazını kıldı, çantası zaten akşamdan hazırdı.
İnternetten, Twitter’dan okumuştuk isim listesinde vardı. İsmini de yanlış yazmışlardı. Eşim bana esprili şekilde ’Bir harfle kaçırmam bu şansı inşallah’ demişti. Biz hazır bekliyorduk zaten” dedi.
Operasyon kapsamında Erzurum Emniyet Müdürlüğünde görev yapan bir komiser; Batman Emniyet Müdürlüğü Koruma Şube Müdürlüğü’nde görevli komiser A.C.; Elazığ’da bir komiser; Tunceli’de bir polis; Mardin’de biri Şırnak’ta görevli iki polis; Kahramanmaraş’ta izinli olarak görev yeri İstanbul’dan gelen polis memuru Ç.Ö. gözaltına alınırken, hakkında gözaltı kararı bulunan polis memuru M.K. adresinde bulunamadı.
Yine Başkent Ankara’da da hakkında gözaltı kararı olan bir polis adresinde bulunamadığı için aranmasına başlandı.
32. şüpheli Gülen mi?
İddialara göre Gülen cemaatinin lideri Fetullah Gülen de soruşturmanın şüphelileri arasında. Ancak savcılığın açıkladığı gözaltı kararı listesinde Gülen’in ismine yer verilmedi. Bunun nedenin ise, Pensilvanya’da yaşadığı bilindiği için Gülen hakkında arama ve gözaltı kararı çıkartılmaması.
Savcılık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, soruşturmanın ilerleyen süreçlerinde Gülen hakkında da toplanan delillerin Adalet Bakanlığı’na iletileceği ve İnterpol’den kırmızı bülten çıkarılması talep edilecek.
3 kişi serbest bırakıldı
Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Hasan Yılmaz tarafından ifadeleri alınan şüphelilerden Samanyolu televizyonunda yayınlanan “Tek Türkiye” dizisi ekibinden Elif Yılmaz, Ebru Şenvardar ve Naci Çelik Berksoy serbest bırakıldı.
SUÇLAMA
‘Sözde suç örgütü’ne karşı propaganda
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, gözaltı kararlarının ‘Sözde Tahşiye’ adlı suç örgütüne yönelik soruşturmadan kaynaklandığını açıkladı. Salihoğlu açıklamasında, “Bir kısım medya mensupları ve emniyet görevlilerinin sahte delil üreterek sözde Tahşiye adlı suç örgütü hakkında soruşturma yaptıklarının tespit edildiği” ifadesine yer verdi. Haklarında gözaltı kararı alınan 31 kişinin ‘silahlı terör örgütü kurmak, yönetmek, üyesi olmak’, ‘örgüt kapsamında sahtecilik, iftira’ iddialarıyla suçlandığı belirtildi.
Soruşturmanın temelini Başsavcılık açıklamasında da değinildiği gibi, 2009-2010 yıllarında yürütülen ‘Tahşiyeciler grubuna yönelik’ operasyon oluşturuyor. Savcılık kaynakları, Dumanlı ve Karaca’nın ‘basın aracılığıyla kara propaganda yaptığını’ öne sürüyor. ‘Devlette paralel yapı’ soruşturmaları başlayınca ‘Taşhiyeciler’ operasyonunda tutuklanan bazı isimler şikayetçi olmuştu. Savcılığa müşteki olarak başvuranlar, ‘emniyet ve bazı basın mensuplarının kendilerine kumpas kurduğunu’ iddiasında bulunmuşlardı. Suç duyuruları üzerine dün gözaltı kararları çıktı. Şüphelilerin ‘Tahşiyeciler’ grubuna yönelik operasyonda ‘suç ve delil uydurdukları’ iddia ediliyor.
Soruşturmayı Uğur Kurt’un vurulması olayını soruşturan savcı Hasan Yılmaz yürütüyor.
‘Egemenliği ele geçirmek’
İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimi İslam Çiçek’in verdiği yakalama kararında ise Başsavcılığın şüpheliler hakkında, “Türkiye Cumhuriyeti devleti egemenliğini ele geçirmek amacıyla baskı, yıldırma ve tehdit yöntemlerini kullanıp, örgütsel yapı oluşturarak, bu yapılanma altında iftira, kişi hürriyetinden yoksun kılma ve belgede sahtecilik suçları” yönünden yürütüldüğüne yer verildi.
Kararda, yürütülen soruşturma kapsamında Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 116. maddesi gereğince şüpheliler hakkında makul şüphenin oluştuğuna da vurgu yapıldı.
2 gün önce onayladı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kamuoyunda “yargı paketi” olarak isimlendirilen 6572 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”u 12 Aralık’ta onaylamış, kanun jet hızıyla Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Yeni yasada çok eleştirilen, “makul şüphe” hükmü de yer alıyor.
Dış basın geniş yer verdi
Zaman ve Samanyolu TV’ye yapılan baskın dış basında yankı buldu. Baskına uluslararası sivil toplum kuruluşlarından da tepki geldi.
* Wall Street Journal (ABD): Bu operasyon, Erdoğan’ın eski müttefiki yeni düşmanı Gülen’in destekçilerine karşı Türk savcıların suçlamalarının ilk adamı. Erdoğan, ABD’de yaşayan din adamını iktidarını devirmek için çalışmakla suçluyor.
* BBC (İngiltere): (Türkiye temsilcisi Mark Lowen’in analizi) Gözaltıların zamanlaması tesadüf değil. Türkiye’nin modern tarihindeki en büyük yolsuzluk skandalının patlak vermesinden bu yana nerdeyse tam bir yıl geçti. Hükümetin daha fazla ayakta kalamayacağı tahmin ediliyordu. Olağandışı bir şekilde olayı tersine çevirmeyi başardı, “paralel devlete” savaş ilan etti, Gülen’in takipçilerini darbe planlamakla suçladı. Binlerce polis ve savıcıyı kovdu, muhalifleri dışladı. Bu ise ikinci aşama: eleştirenleri gözaltına alma.
* Jerusalem Post (İsrail): Erdoğan’ın yükselişinden bu yana insan hakları aktivistleri hükümeti basındaki muhaliflere yönelik davranışlarından ötürü eleştiriyordu. Türk gazeteciler, Twitter ve canlı Youtube yayınını kullanarak Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı’nın gözlatına alınmasını engellemeye çalıştı.
* İnsan Hakları Gözlemevi: Uluslararası sivil toplum kuruluşunun kıdemli Türkiye araştırmacısı Emma Sinclair-Webb, gözaltıların “eleştirel basına baskı yapmak adına yeni bir girişim gibi göründüğünü” söyledi.
DIŞ HABERLER SERVİSİ
SENDİKALARDAN DAYANIŞMA ÇAĞRISI
CEZALANDIRILAMAZ: Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası ortak bir açıklama yaparak “Basın ve ifade özgürlüğü cezalandırılamaz” dedi. eGazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin “Makul Şüphe’ ucubesinin getireceği vahim sonuçları Cumhurbaşkanı’na, basından sorumlu Başbakan Yardımcısına anlattık. Son olaylar, ne yazık ki bizi haklı çıkardı. Bugün basın özgürlüğüne pranga takmak isteyenler yarın kelepçe taşımak durumunda kalabilirler’ dedi.
‘Karşısında olacağız’: Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel ise “Gazetecilerin gözaltına alınması destek görecek hadise olması mümkün değildir. Görüşlerine katılmasak da düşüncelerini özgürce söylemelerinden yanayız. Onların gözaltına alınmasının karşısındayız, karşısında olduk, karşısında olacağız” dedi.
‘Fuat Avni’ yine bildi!
17-25 Aralık operasyonları ardından Twitter’da verdiği bilgilerle fenomen haline gelen “Fuat Avni” takma adlı Twitter kullanıcısı, dün yapılan operasyonu da önceden açıkladı.
‘Fuat Avni’ 11 Aralık’ta attığı tweet’lerle operasyon yapılacağını duyurdu. Operasyonunun 12 Aralık’ta yapılacağını belirtip, “İstanbul’da Zir Vadisi ve Poyrazköy’deki kazılarda çıkan bomba ve mühimmatla ilgili çalışma yürüten ekibin gözaltına alınması planlanıyor” yazdı ve alınacakların sayısının 150 olduğunu öne sürdü. ‘Fuat Avni’ önceki gün şunu yazdı:
“14-15 Aralık’ta başlayıp 25 Aralık’a kadar sürecek seri operasyonlar başlıyor. Tahşiyecilere operasyon yapan polis ekibine olacak. Tahşiyeciler grubundan ele geçirilen bombaları polislerin yerleştirdiği algısı oluşturulacak.” ‘Fuat Avni’ 47 kişilik gözaltı listesi de paylaştı.
‘Fuat Avni’ daha önce de şu gelişmeleri bilmişti:
l Selam-Tevhid soruşturmasını yürüten polislere yönelik operasyon
l Hazine Müsteşarlığı’nda üst düzeyde görevden almalar
l Mevlüt Çavuşoğlu’nun Dışişleri Bakanı olması
l 17-25 Aralık operasyonlarını yürüten polislere yönelik operasyon
l İzmir’de Askeri Casusluk soruşturmasını yürüten polislere yönelik operasyon
HABER MERKEZİ