22.01.2013 - 20:26 | Son Güncellenme:
* Anadolu’da şartları hâlâ Reşat Nuri’nin ‘Çalıkuşu’ dönemini andıran okullar var mı?
O kadar kötü durumda olmayabilir ama hâlâ zorlu şartlar içinde mücadele veren pek çok okul var. Üstelik fiziksel olarak sıkıntı içinde olan bu okullara, sadece Doğu bölgelerde değil, İstanbul, İzmir gibi büyükşehirlerin ilçe ve köylerinde de rastlıyoruz. Maalesef Türkiye’de günümüz şartlarına göre kötü koşullarda eğitim alan çok öğrenci var.
Genel Koordinatörü.
*Bu okullara destek platformu www.birsilgibirkalem.org nasıl doğdu?
Türkiye’deki tüm okulların kendi okuduğumuz okullarla aynı şartlarda olmadığının farkındaydık. Okullar arasındaki fırsat eşitsizliği bizi tetikleyen faktör oldu. Kurucu Başkan Onur Aydın’ın öncülüğünde bir online platformla destek olma fikriyle yola çıktık. 2011 başında kaynak arayışı için, Milli Eğitim Bakanlığı desteği ve diğer destekçilerle görüşmeler başladı. Sitenin hazırlanması ve test aşamasından sonra 2012 başında proje hayata geçti.
* Eskiden TRT İstanbul Radyosu Çocuk Yayınları her hafta, gelen mektuplara göre köy ilkokullarının taleplerini yayınlardı. ‘Bir Silgi Bir Kalem’, bu rolü devralmış görünüyor? Eski günlerin, radyo dinleme alışkanlığının hayatımızdaki yerini internetin aldığını söyleyebiliriz. Radyo günlerinde rastladığımız yardım kampanyalarına, bugün internet ve dolayısıyla da sosyal ağlar aracı oluyor. Şu anda Türkiye nüfusunun yarısı internet kullanıcısı. Bu trendin hızlı yükselişi sayesinde ‘Bir Silgi Bir Kalem’ bir internet platformu olarak ortaya çıktı.
* Geride kalan bir yıl içinde yapılan bağışlardan sizi en çok etkileyen hangisi oldu? Projeyi hayata geçirdikten üç hafta sonra Muş’ta bir köy okulundan bir fotokopi makinesi isteği geldi. Öğretmen, her sınav zamanı il merkezine 80 km yol gidip fotokopi çektirmek zorunda olduğunu yazmıştı. O zaman ne kadar doğru bir iş yaptığımızı anladık. Bu isteği bağışçılara duyurmak ve karşılanmasını sağlamak bizi çok etkilemişti. Bunun dışında Tokat’ta bir okulumuz da projemiz aracılığıyla gelen yardımlara o kadar sevinmişti ki, bunun öğrencileri nasıl mutlu ettiğini bir video çekerek bize anlattı. O video geldiğinde de ekip olarak çok motive olmuştuk.
* Okullardan en çok ne tür istekler geliyor?Biz ilk projeyi hayata geçirdiğimizde okullardan daha çok bilgisayar, TV gibi büyük teknolojik isteklerin geleceğini tahmin ediyorduk. Fakat daha sonra gelen istekler fotokopi kağıdı, hikaye kitabı, kalem, tebeşir gibi çok mütevazı ürünler oldu. Buradan da okulların teknolojik aletlerden önce daha temel eğitim araçlarına ihtiyacı olduğunu anladık.
* Yardımda bulunmak isteyen, hediyesini doğrudan okula mı gönderiyor?Evet, biz hiçbir şekilde para ve ürün aracılığı yapmıyoruz. Bağışçılardan ürünleri doğrudan okullara göndermelerini istiyoruz. İster e-ticaret sitelerinden satın alıp direkt okula gönderiyor, ister bir mağazadan alıp anlaşmalı olduğumuz kargo şirketiyle indirimli olarak gönderebiliyorlar.
* En çok hangi bölge ve hangi kentten çağrı var?
En çok istek Doğu Anadolu Bölgesi’nden geliyor. İl olarak Van’daki okullar en çok istek girişi yapıyor. İstanbul’dan da okullarımız var. Bu okullarda hikaye kitabı ve sınıf için mobilya isteği öne çıkıyor.
ÇOCUKLAR KİTAP BEKLiYOR
* Boğaziçi mezunu bir arkadaş, kitaplarını verecek kimse bulamadığı için çöpe attığını söyledi. Oradan biri alır diye düşünüyor. Kitapları başkasına devretme alışkanlığımız yok mu, ne dersiniz?
Evet, biz daha çok okuduğumuz kitapları bir rafta biriktirip sergilemeyi seviyoruz. Türkiye’de kitap okuma oranı yüzde 4 gibi düşük seviyede. Okuduğumuz kitabı beş kişinin daha okumasını sağlarsak basit bir hesapla bu oranı yüzde 20’ye çıkarabiliriz. Bizim projemizle bunu ihtiyacı olan öğrencilerin de okumasını sağlayabilirsiniz.
* Ellerindeki kitapları Türkiye’nin dört bir yanındaki çocuklara göndermek isteyenler ne yapabilir?Öncelikle sitemize bağışçı olarak kaydolmaları gerekiyor. Sonra ‘istekler’ sayfasından ürün bazlı arama yaparak sadece kitap ihtiyacı olan okulları listeleyebilirler. Burada en önemli nokta doğru kitapları doğru öğrencilere göndermek. Eğer öğrencilerin profili ve istenen kitap konusunda soru işareti yaşarlarsa okuldaki öğretmenle iletişime geçmelerini rica ediyoruz. Bunun için her türlü iletişim bilgisini istek sayfasında bağışçıya sunuyoruz.
EN BÜYÜK MOTiVASYON TEŞEKKÜR MEKTUPLARI
* Bağış süreci nasıl ilerliyor?
* Okullar sisteme kayıt olup ihtiyaçlarını belirtiyor.
* Bağışçılar sisteme kayıt olup bu ihtiyaçları görüntülüyor.
* Arama motoru sayesinde bağışçı spesifik bir ildeki okulların ihtiyaçlarını ya da spesifik bir ürüne hangi okulların ihtiyacı olduğunu bulabiliyor.
* Daha sonra karşılayacağı isteği seçerek taahhütte bulunuyor.
* Bu ürünü ister e-ticaret sitelerinden alıp direkt okula gönderiyor, ister bir mağazadan alıp anlaşmalı olduğumuz Yurtiçi kargo şirketiyle indirimli olarak okullara gönderebiliyor.
* Sipariş numarası veya kargo numarasından bağış süreci, sistem üzerinden takip ediliyor.
* Ürünü eline ulaşan okullardan teşekkür mektubu isteniyor.
* Bu mektup ve gelen fotoğraf maille bağışçıya ulaştırılıyor. Bu da bağışçıların motive olup tekrar bağış yapmalarını sağlıyor.
iHTiYAÇLAR NELER?
'KiTAP BEKLiYORUZ'
KARS/Sarıkamış Gazipaşa İlkokulu: İlk kademe öğrencilerimizin hikaye kitaplarına ihtiyacı var.
SAMSUN/29 Ekim İlkokulu: Okulumuzun kütüphanesi için her türlü kitap ihtiyacımız var.
BURSA/ Mustafakemalpaşa Demireli İlköğretim Okulu: Köy okuluyuz ve imkanlarımız sınırlı. En büyük eksiğimiz kitap. Kütüphanemiz var ama yeterli değil.
MANİSA/Engin Gürdal-Çamlıca İlköğretim Okulu: Okulumuzun en önemli ihtiyacı fotokopi makinesidir. Fotokopi ihtiyacını müdür odasında bulunan bir yazıcıyla halletmeye çalışıyoruz.
ISPARTA/Mahmut Demir-Büyükhacılar Köyü İlköğretim Okulu: Okulumuzda fotokopi makinesi yok. Öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz ihtiyaçlarını dışarıdan karşılamak zorunda kalıyor.
ANKARA/Nihan Görgü: Kerpiç Köyü İlkokulu Haymana: A4 kağıdına ihtiyacımız var. Köy okulu olduğumuz için devamlı kağıt almakta zorluk çekiyoruz.
ORDU/Bahri Yıldırım-Ünye Yeniköy İlköğretim Okulu: TK 410 kartuş ihtiyacımız var. Bu konuda bizlere yardımcı olabilirseniz mutlu oluruz. Tüm okul adına teşekkür ederim.
BURSA/Seniye Cebeci-Osmangazi Panayır İlköğretim okulu: Öğrencilerin incelemek için ulaştıkları bilgilerin çıktısını alması gerekiyor. Bu nedenle lazer yazıcıya ihtiyacımız vardır.
SİİRT/Samet Özdemir-Şirvan Aşağı Taşlı İlköğretim Okulu: Anasınıfı için yer minderlerine ihtiyacımız var. Yardımlarınızı bekliyoruz. Şimdiden teşekkürler.
Anasınıfı için yer minderlerine ihtiyacımız vardır.yardımlarınızı bekliyoruz.şimdiden teşekkürler.
Köy okullarına destek için: http://www.facebook.com/BirSilgiBirKalem
https://twitter.com/1silgi1kalem
Şarkıcı Lara'nın paylaşımında ortaya çıkan 63 öğrenci detayı herkesi duygulandırdı.