25.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
MERT İNAN | İSTANBUL
İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi’ne ait 14 bin 878 metrekarelik alanın İstanbul Müftülüğü’ne tahsis edilmesiyle başlayan tartışmalar devam ederken, bilim insanlarından bahçedeki
5 bin farklı canlı türü için önemli uyarılar geldi. Botanik bahçesinde başka hiçbir yerde bulunmayan çok sayıda bitkinin bulunduğuna dikkat çeken uzmanlar, olası bir taşınma durumunda bu bitkilerin yok olacağını söyledi.
‘Bahçeye yazık olur’
İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Erdal Üzen, “Bahçemizde başka hiçbir yerde olmayan yerli ve yabancı bitki türleri mevcut. Öğrencilerimiz botanik bahçesinde bitki türlerine dokunarak ders görüyorlar. Türkiye’nin ilk botanik bahçesi olarak Dünya Botanik Birliği’ne üyeyiz. Bahçemizdeki canlı türlerinin başka yere nakli durumunda yaşama şansı kalmaz. Yılların emeği heba edilir. Botanik bahçesinin paha biçilemez bir değeri olmasına karşın, müftülüğe tahsisi anlaşılır gibi değil. Müftülüğe başka yer tahsis edilebilir” dedi.
‘Başka yerde yaşamaz’
İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muammer Ünal da taşınma durumunda 400’e yakın farklı ağaç türü ile 5 bin farklı bitki türünün yok olacağını ifade ederek şunları söyledi: “Müftülük ile komşuyuz. Hatta giriş kapısının bir kanadı bize, bir kanadı müftülüğe ait. Ancak kapının bakımı müftülük uhtesinde ve toplam 17 bin metrekarelik alanın 2 bin 900 metrekaresi müftülüğe ait. Bu bitkilerin başka yerde yaşama şansı yok. Bitkilerimiz yıllar içerisinde bahçedeki ekolojik koşullara uyum sağladılar.”
‘Bu bir milli servet’
Botanik bahçesinin Osmanlı döneminde çiçek mezat yeri olarak kullanıldığını dile getiren Ünal, “Köklü bir geçmişe sahip bahçemizdeki canlı yaşamının yok olmamasını istiyoruz. Müftülük başka bir alana taşınabilir. Bahçedeki türler öldüğünde milyarlarca lira dökseniz bile diriltemezsiniz. Burası bir milli servet” dedi.