Kültür Sanat1 Mayıs’ta sinemaya!

1 Mayıs’ta sinemaya!

30.04.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’de çeşitli paneller ve yürüyüşlerle kutlanan 1 Mayıs ilk kez 1. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali ile farklı bir açılım kazanıyor

1 Mayıs’ta sinemaya

Belma Akçura

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Basın İşçileri Sendikası (Basın - İş), Sinema Emekçileri Sendikası (Sine - Sen), Halkevleri ve sendika.org’un ortaklaşa düzenlediği 1. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nde ücretsiz olarak yaklaşık 40 belgesel ve film seyirciyle buluşacak.

Festivalde ABD - İsrail, Küba - ABD, Bolivya, Fransa, İspanya, İran, Çin, Güney Kore, İtalya, Arjantin, Venezüella, Meksika, Güney Afrika, Kolombiya, Kanada - Arjantin, Tayland, Uruguay, Brezilya ve Türkiye’den yapımlar yer alacak.

Festivalde gösterilecek belgesel ve uzun metrajlı filmler arasında Türk sinema tarihinde ilk işçi ve grev filmi olarak bilinen, senaryosunu Vedat Türkali’nin yazıp, Ertem Göreç’in yönettiği “Karanlıkta Uyananlar” filmi de izlenebilecek.

Ayrıca, Türkiye’de çekilmiş ender işçi filmlerinden olan “Güneşli Bataklık” filminin kamera arkası görüntülerini içeren “Güneşe Dönük Kamera” adlı belgesel  de festival kapsamında gösterilecek. 3 Mayıs’ta yapılacak gösterime filmin oyuncuları, yönetmeni, senaristi ve set işçileri katılacak.

Festivalde Süreyya Duru’nun “Güneşli Bataklık”; Muzaffer Hiçdurmaz’ın “Çark”; Stephen Frears’ın “Liam”; Laurent Cantet’in “İnsan Kaynakları”; Macid Macidi’nin “Baran”; Ermanno Olmi’nin “İş”; Ken Loach’un “Ekmek ve Güller”; Pere Joan Venture’nin “Iguazu Etkisi” ile Avi Lewis’in “İşgal” isimli  filmleri de seyirciyle buluşacak.

Festival komitesi, sadece işçi sınıfının mücadelesini ya da sendikal hak arayışlarını anlatan filmleri değil, geleneksel işçi sınıfı tanımlaması dışında kalabilen kesimlerin hayat mücadelelerine dikkat çeken filmleri de seçmeye çalıştıklarını belirtti.

Haberin Devamı

Mitinge katılacaklar
Festival bugün, 1 Mayıs 1977 mitinginde ölenlerin anısına Kazancı Yokuşu’na kırmızı karanfillerin bırakılmasıyla başlayacak.  Güney Kore, Güney Afrika, İsrail-Filistin, ABD, Avusturya ve İngiltere’den gelen 20 kadar konuk, festival pankartıyla 1 Mayıs mitingine katılacak. Tüm filmlerin gösterimleri ücretsiz olarak Fransız Kültür Merkezi, Yeşilcam Sineması ve Halkevi Gösteri Salonları’nda yapılacak. 6 Mayıs’ta yönetmen ve oyuncuların da katılımıyla “Türkiye’de Neden İşçi Filmi Yapılmıyor?” konulu bir panel düzenlenecek.

Set işçisi ödüllendirilecek
1. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin açılışı yarın akşam saat 20.00’de Yeni Melek Gösteri Merkezi’nde  “Kan Kaybı”  adlı belgeselle yapılacak. Aynı akşam, işçi filmlerine katkılarından dolayı  Yavuz Özkan, Vedat Türkali ve üç set işçisine teşekkür plaketi verilecek. Süreyya Duru’nun ödülü ise yönetmenin ailesine takdim edilecek. Film gösterimleri 7 Mayıs’a kadar İstanbul’da, 5 - 7 Mayıs tarihleri  arasında da Ankara’da yapılacak.

Tanınmış konuklar
Festivalin konukları arasında, Güney Kore Labor News Production İşçi Film Grubu Şef Yapımcı Yönetmeni ve Güney Kore İşçi Filmleri Festivali Organizasyon Komitesi üyesi Myoung Joon Kim; İsrail’deki Filistinli işçilerin mücadelesini gösteren Video48 grubu üyesi ve “Duvarları Yıkmak” filminin yapımcısı Nir Nader; 2006 yapımı ve ilk defa Dünya Sosyal Forumu’nun Caracas toplantısında gösterilen “Venezuela Rising” filminin yönetmeni Jeniffer Wage; “Küba - Amerikan Sağlık Sistemi karşılaştırması” üzerine belgeseli yapan Lorna Green; Labor Video Project yapımcı ve yönetmenlerinden ve “Wal- Martlaşmaya karşı savaşmak” filminin yönetmeni Steve Zeltzer de bulunuyor. www.festival.sendika.org

İlk kez San Francisco’da düzenlendi
İşçi Filmleri Festivali, ilk olarak 1994’te ABD’nin San Francisco şehrinde düzenlendi. Festival tarihi olarak San Francisco’da 5 Temmuz 1934’te “Kanlı Perşembe” olarak anılan ve liman işçilerinin grevini destekleyen iki işçinin öldürüldüğü günün yıldönümü seçildi. “LABORFEST” olarak adlandırılan festival, 1994’ten bu yana her yıl 5 Temmuz’da başlayan ve 1 ay süren bir işçi kültür ve film festivali niteliğini taşıyor. İşçi Filmleri Festivali, bu tarihte Japonya’dan Arjantin’e kadar birçok ülkede düzenleniyor.