Dünya Rusya’da 5. Putin dönemi

Rusya’da 5. Putin dönemi 

08.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, başkent Moskova’daki Kremlin Sarayı’nda düzenlenen törenle 5. kez ülkesinin lideri olarak göreve resmen başladı. 1999’dan bu yana Rusya’da devlet başkanı ya da başbakan olarak görev yapan 71 yaşındaki Putin, Kremlin’deki Aziz Andrew salonunda gerçekleşen yemin töreni sonrasında yaptığı konuşmada, “Biz birleşik ve büyük bir halkız. Birlikte tüm engellerin üstesinden geleceğiz, tüm planlarımızı hayata geçireceğiz ve birlikte kazanacağız” dedi. 

Rusya’da 5. Putin dönemi

Mart ayında yapılan ve savaş karşıtı iki adayın teknik gerekçelerle engellendiği seçimde oyların yüzde 87’sini alan Putin’in yeni görev süresi 6 yıl olacak. Diğer yandan, Putin’in yemin törenine Ukrayna savaşı nedeniyle temsilci göndermeyen ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Sözcüsü Matthew Miller, “Kazandığı seçimi kesinlikle özgür ve adil bulmuyoruz ama o Rusya’nın başkanı ve bu sıfatla devam edecek” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Büyükelçi katıldı

İngiltere, Kanada ve çoğu Avrupa Birliği ülkesi de yemin törenini boykot ederken, törene Fransa, Macaristan, Slovakya, Yunanistan, Malta ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nden elçiler katıldı. Putin’in yemin töreninde, Türkiye’yi temsilen Moskova Büyükelçisi Tanju Bilgiç yer aldı. Ukrayna ise törenin “Rusya Federasyonu’nu saldırgan bir devlete ve iktidardaki rejimi bir diktatörlüğe dönüştüren bir kişinin neredeyse ömür boyu iktidarda kalması için yasallık yanılsaması” yaratmayı amaçladığını bildirdi. 

Bu arada Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, Putin’in resmen göreve başlamasının ardından Rus anayasası gereği hükümetin istifasına dair kararnameyi imzaladı. Putin, yeni hükümetin kurulması için başbakan adayını Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’da milletvekillerinin onayına sunacak.