Didem Özel Tümer

Didem Özel Tümer

didem.tumer@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Özbekistan’a ilk yatırımını üç yıl önce yapan Anadolu Grubu’na bağlı CCI, bu ülkedeki dördüncü fabrikasını da devreye aldı. Grubun, Özbekistan’a toplam yatırımı 500 milyon doları buldu.

Anadolu Grubu şirketi Coca-Cola İçecek (CCI), Özbekistan’daki dördüncü fabrikasını Semerkant’ta açtı. Özbekistan Yatırım Bakanı Kudratov Laziz, Coca-Cola Company Global CEO’su James Quincey, CCI Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan ve Anadolu Grubu CEO’su Burak Başarır ile birlikte, Özbekistan’ın üst düzey devlet temsilcilerinin katıldığı açılış ile Anadolu Grubu’nun toplam 12 ülkede sahibi olduğu Coca-Cola üretim tesislerinin sayısı 36’ya yükseldi.

Haberin Devamı

Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan açılış töreninde yaptığı konuşmada, dünya kültürlerinin kesişme noktasında yer alan Semerkant’ta Coca-Cola İçecek’in son teknoloji yeni şişeleme tesisinin açılışını yapmaktan gurur duyduklarını söyledi. Özilhan, “Yeni Özbekistan’ın parlak geleceğine olan sarsılmaz inancımızı ülkedeki yatırımımızın üçüncü yılında, dördüncü fabrikamızı açarak teyid etmiş bulunuyoruz. Özbekistan’ın ilk özelleştirmesini dünya çapında örnek gösterilen bir süreçle üç yıl önce gerçekleştirmiştik. Anadolu Grubu’nun son 10 yılda 7 milyar dolara ulaşan yatırımlarında da, İpek Yolu’nun en kıymetli noktalarından Semerkant’ın yeri bizim için çok ayrı” dedi.

3 yılda 4. fabrika

Hızlı büyüyor

Coca-Cola İçecek’in CEO’su olarak özelleştirme süreci sonrası Özbekistan yatırımına liderlik eden Anadolu Grubu İcra Başkanı Burak Başarır da, “2021’den bu yana neredeyse iki kat büyüme gerçekleştiren Özbekistan, CCI ülkeleri arasında en hızlı büyüyen uluslararası operasyonumuzdan biri. Özbekistan’daki satın alma süreci kapsamında ilk olarak 252 milyon dolarlık, ardından işimizi büyütmek üzere 120 milyon dolara yakın ek yatırım yaptık. Semerkant fabrikamıza da ayrıca 112 milyon dolar yatırım yapacağız. CCI Özbekistan, Özbek ekonomisine katkıda bulunduğu her 1 dolar için 8 çarpan etkisi yaratmaktadır” diye konuştu. CCI, 2025’te Namangan’da mevcut fabrikasının yerine yapacağı yeni üretim tesisini hizmete açmayı planlıyor.

Haberin Devamı

Üç yılda ikiye katladı

Coca-Cola Özbekistan’da şişeleme faaliyetlerine 1994’te başladı. 2021’de CCI çatısı altına girdi. CCI, 252,28 milyon dolar karşılığında Coca-Cola Bottlers Uzbekistan (CCBU) hisselerinin önce yüzde 57,1’ini aldı. Daha sonra da kalan yüzde 42,88 hisseyi 90 milyon dolar karşılığında The Coca-Cola Company’den (TCCC) satın aldı. CCI Özbekistan Taşkent, Namangan, Urgenç’in ardından Semerkant’ta açtığı üretim tesisiyle 4. fabrikasını faaliyete geçirmiş oldu. Semerkant fabrikasına yapacağı yatırım toplam 112 milyon doları bulacak olan CCI, 3 üretim hattında Coca-Cola, Fanta, Sprite ve Fusetea gibi popüler ürünlerinin yanı sıra, yerel pazarlara yönelik ürünler de üretilecek. CCI, 2021’de operasyonlarına başladığından bu yana satış hacmini yaklaşık iki katına çıkardı. Coca-Cola sisteminin Özbekistan ülke ekonomisine katkısı şu anda ülkenin GSYH’sinin binde 5’ine denk geliyor. Özbekistan’da, The Coca-Cola Company’den satın alınan konsantre hariç, tedariğin yüzde 86’sı Özbek işletmelerinden yapılıyor.

Haberin Devamı

Orta Asya’daki fabrika sayısı 10 oldu

CCI, 12 ülkede 33 şişeleme ve 3 meyve işleme fabrikası ve 10 binden fazla çalışan ile faaliyet gösteriyor. Yüzde 28,9’u Borsa İstanbul’da işlem gören şirketin yüzde 50,3 pay ile çoğunluk hissesi Anadolu Grubu şirketi olan Anadolu Efes’in. En son operasyonlarına Bangladeş’i katan CCI, Coca-Cola sistemi içinde nüfus bazında dünyanın en büyük üçüncü, satış hacmi bakımından ise yedinci büyük şişeleyici. Semerkant ile birlikte Orta Asya’daki fabrika sayısı 10’a yükseldi.