Eğitim İzmir’in gururu oldular

İzmir’in gururu oldular

13.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

İzmir Amerikan Koleji’nden (ACI) iki kız öğrenci, dünyanın en prestijli üniversitelerinden aldıkları tam burslu kabullerle Türkiye’nin gururu oldu.

İzmir’in gururu oldular

MİNE ÖZDEMİR GÜNEL- Selin Karaca, IVY League’te bulunan Kolombiya ve Pensilvanya üniversitelerinden yıllık 100’er bin dolarlık (3.240.000 TL); piyanoda besteler yapan, kanser genlerinin izini süren Alara Urunga ise Oxford Üniversitesi’nden 64 bin pound (2.586.880 TL) değerinde tam burslu kabul aldı. Karaca ve Urunga gelecek hedeflerini Milliyet’e anlattılar.

Haberin Devamı

Matematik şampiyonu

Psikiyatrist bir anne ve nörolog bir babanın kızı olan Selin Karaca, ailesinden aldığı ilhamla sağlık alanında çalışmalarda yer aldı. Çeşitli üniversitelerdeki akademisyenlerle otizm teşhisi üzerine araştırmalar yapan Karaca, “Disleksi çalışma kitapları oluşturduk ve 300 çocuğun kullanımına sunduk. Hastanelerdeki çocuklar için stresi azaltan ve nefesi düzenleyen bir VR oyunu geliştirdik” dedi. Kabul almasında çok yönlülüğünün ön planda olduğunu belirten Karaca, Kolombiya Üniversitesi’ni tercih edeceğini söyledi.

Genlerin izini sürdü

Anne ve babası serbest eczacı olan Alara Urunga ise ACI’da 4 yıldır dönem birincisi olduğu için başarı bursuyla okuyor. Oxford’dan kabul almasını sağlayan en büyük etkenin yaptığı bilimsel çalışmalar olduğunu söyleyen Urunga, “Lisede birçok bilimsel etkinlikte aktif rol oynadım. Bakteri iletişiminin zemin hazırladığı biyofilm oluşumunun ses frekansları ile engellenmesi ve kansere neden olan TERT geni mutasyonları üzerine iki araştırma projesi gerçekleştirdim” dedi.