Gündem Kolon kanseri için uyarı

Kolon kanseri için uyarı

19.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Kolon ve rektum tümöründe tedavi yöntemleri Türk Kolon ve Rektum Cerrahisi Derneği ve Memorial Hastanesi’nin ortaklaşa düzenlediği cerrahi günleri toplantısında tartışıldı.

Kolon kanseri için uyarı

Kolon Rektum Cerrahi, Proktoloji ve Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ediz Altınlı, Türkiye’de kolerektal kanserlerde bir artış olduğunu belirterek “Kırmızı et, salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş etler kolon tümörüne yöneltiyor. Fast food beslenme ve obezitenin artmasıyla kolon tümörü tetikleniyor” dedi.

Haberin Devamı

Ücretsiz teşhis

Kolon ve rektum tümörlerinin dünyadaki tüm tümörler arasında 3’üncü sıraya yükseldiğini ifade eden Altınlı “Kadın ve erkekte eşit görülmekle birlikte bu hastalık erkeklerde biraz daha fazla görülüyor. Sağlık Bakanlığı’nın 2023 yılı verilerine göre, dünyada 1 milyon 900 bine yakın kolon ve rektum tümörü vakası tespit edildi. Bilinen yıllık vakanın 950 binini ise kaybediyoruz. Sağlık Bakanlığı’na bağlı Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), Ana Çocuk Sağlığı gibi benzer kuruluşlarda gaitada gizli kan testi yapılıyor. Bu test ücretsiz olarak iki yılda bir yapılıyor. Çok basit bir testle kolon tümörü önceden tespit ediliyor” diye konuştu.

Yazarlar